Türkiye Suriye sınırının sıfır noktasındaki Hudut Karakolu kapılarını Karar Gazetesi'ne açtı.
Türkiye Suriye sınırının sıfır noktasındaki Hudut Karakolu kapılarını Karar Gazetesi'ne açtı.
Sınırdaki mücadeleyi 2. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Salih Çetintürk, muhabirimiz Hilal Öztürk'e anlattı.
Kaçakçılar gece karanlığında böyle yakalanıyor
Reyhanlı sınırındaki Ziyaret Hudut Karakolu’ndaki 24 saatlik mesai, Suriye iç savaşından sonra 'zorlu koşullar' diyerek iki kelimeyle anlatılan olağanüstü şartların özeti gibi... İnsan kaçakçılığı, terör örgütlerinin sızma girişimlerine karşı insanüstü gayretle mücadele eden Mehmetçikler deyim yerindeyse ustalaşmış: Hızlı ve eğilerek yürüyorsa terörist, çöküyorsa kaçakçı...
Suriye sınırının sıfır noktası
Suriye iç savaşı, Türkiye'yi son 5 yıldır sınır güvenliği ve terör tehdidinin en yoğun yaşandığı ülke haline getirdi. Bir yandan sığınmacılar diğer yandan Suriye'deki IŞİD ve PYD terör örgütlerinin ülke güvenliğini sağlama görevinde güvenlik güçlerine zorlu bir sürece soktu. İşte bu tabloda büyük katkısı olan TSK'nın, Suriye sınırındaki bir hudut karakolunda yaşananlara ve hemen her haberde “zorlu koşullar” diyerek iki kelimede özetlenen insanüstü çabaya tanıklık ettik.
Ziyaret Hudut Karakolu
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Suriye sınırına sıfır noktadaki Ziyaret Hudut Karakolu'ndayız. Asi Nehri'nin sınırı çizdiği, kaçak geçiş girişimlerinin ve kaçakçılığın en yoğun olduğu hudut bölgesi. 400 askerle 24 saat görev yapılan, teknolojik güvenlik sistemleriyle güçlendirilmiş bir şahin tepesi. Karakol yabancı terörist savaşçısı, örgütlerin kontrolündeki kaçakçıları, kaçak sığınmacılarıyla bol risk taşıyan bir arazinin sorumluluğunu taşıyor.
Peki burada neler yaşanıyor? Yabancı terörist savaşçılar, kaçakçılar nasıl yakalanıyor? Yabancı terörist savaşçıyla sığınmacı birbirinden nasıl ayrılıyor? Savaşı fırsat bilen kaçakçılar nasıl çalışıyor? 2. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Salih Çetintürk’ten dinlerken bir yandan da tanıklık ettik.
Karakolun da bağlı olduğu alayın sorumluluk alanı olan 300 kilometrelik sınırda ocak ayından bugüne yaklaşık 4 ayda 60 bin kişi yakalandı. 2015 yılında bu sayı 150 bindi. 4 ayda neredeyse yarısına yakın bir kaçak geçiş oldu çünkü, çatışmalar yoğunlaştıkça kaçak sayısı da arttı.
Modüler duvar sistemleri kaçak geçişleri önlemede çok etkili
Sınır hattında kurulan modül duvarlar kaçak geçişlerin önlenmesinde önemli bir paya sahip. Modül duvarlar hem caydırıcı hem de kaçak geçiş yapanları yavaşlattığı için tespit edilmesini ve yakalanmasını kolaylaştırıyor.
Şahin gözüyle 24 saat takip
Karakolun gözetleme kulesinde 24 saat bölgeyi izleyen Mehmetçikler var. Genellikle aynı askerler gözetleme görevini yapıyor.
Mehmetçik yabancı terörist savaşçılara nefes aldırmıyor
Çünkü bu askerler bölgeyi görsel hafızalarına kaydetmiş durumda. Bir ağaç kesilse bile fark edebilecek durumdalar. Askerler termal radar ve şahin göz adı verilen teknolojik izleme ekipmanlarını kullanıyor.
Mobil Keşif Gözetleme Sistemi bölgeyi 360 derece tarıyor
Askerleri destekleyen en etkili askeri ekipman ise ileri teknoloji ürünü Mobil Keşif Gözetleme Sistemi (MKGS). Bu sistem 360 derecelik bir alanda tarama yapıyor. Kaçak geçiş yapanların korkulu rüyası çünkü hata payı sıfır. Sınır ihlali yapıldığı sırada alarm veriyor.
Komuta merkezi bilgileri askeri devriyeler ve nöbetçilerle paylaşıyor
Bölgenin haritası bu sisteme yüklü olduğu için sınırda hareketlilik olduğunda, nokta koordinatlarıyla birlikte bildiriyor. Bu sistem ve gözetleme kulesindeki askerler doğrudan komuta merkezine bilgi veriyor. Video kaydı ve fotoğraf çekimi yapılıyor. Böylece yakalanan kaçaklar arşivlenerek merkeze bildiriliyor.
Termal kameralar sınırdaki tüm hareketleri an be an takip ediyor.
Mobil Keşif Gözetleme Sistemi hem izleme hem kayıt yapıyor
Komuta merkezi 8 metre mesafeyle devriye gezen askerlere talimat veriyor. Ayrıca riskli görülen 10 noktada nöbet tutan askerler var. Mehmetçikler kendi sorumluluk bölgelerinde canları pahasına kaçak geçişleri engelliyor. Çünkü askerlerin ifadesiyle “Her yakalanan kaçak, herhangi bir şehirde patlayacak olası bir canlı bomba.”
Asker dışında herkese havlayan asker köpeği operasyonlarda kullanılıyor
Yukarıdan bakınca dümdüz görünen bölgenin, aslında nasıl zor bir arazi olduğu 52 kilometre uzunluğundaki Asi Nehri kıyısına yaklaşınca daha iyi anlaşılıyor. Düşük debisiyle kaçak geçişlerde kolaylık sağlayan Asi Nehri'nin iki kıyısındaki sık çalılar görüşü ve kontrolü çok güç hale getiriyor. Sık çalıların arasına gizlenen kaçakçılar ve kaçak sığınmacılar için de Benekli adı verilen bir köpek kullanılıyor. Benekli asker dışındaki her insana havlıyor. Koku ve vücut sıcaklıklarından insanları fark ediyor ve havlayarak uyarıyor.
Mehmetçik operasyona kobralarla gidiyor
Operasyona bombaya dayanaklı en korunaklı araçlar Kobra’larla çıkılıyor. Genellikle Güneydoğu'daki operasyonlarda kullanıyor.
Kobra içinde de doğrudan namluya bağlı kamera sistemi var. Gözetleme yapılırken, büyük bir tehdit algılandığında ateşleme sistemi devreye giriyor.
Askerlerin cebinde Türkçe/Arapça talimatlar yazılı notlar var
Sınırda görev yapan her Mehmetçiğin üniforma cebinde Arapça iletişim notları var. Ayrıca Arapça bilen askerler sınır devriyesinde görevlendiriliyor. Amaç Türk askerinin karşısındakiyle zorunlu iletişimini kolaylaştırmak.
Zeytinyağı boru hattı
Savaşın başladığı günden bugüne Suriye Türkiye sınırı yabancı terörist savaşçılar kadar kaçakçıların da gözdesi. Askerin bölgedeki etkin mücadelesi ise kaçakçılık yöntemlerini sürekli değiştiriyor. Neler yakaladınız bugüne kadar diye soruyoruz. Aldığımız cevaplar şaşkınlığımızı bir kat daha artırıyor.
Kaçakçılar zeytinyağını bahçe hortumuyla Türkiye'ye taşıyordu
Süs balığından, muhabbet kuşuna, badem içinden, gözlük ve lense, bufalo etinden, zeytinyağına, tarihi eserden, ilaca ve eritilmiş bakıra kadar bir çok malzeme kaçakçıların gözdesi olmuş. Bir köylüyü elinde bahçe hortumuyla gördüğünüzde hiç şüphe etmezsiniz, tarlasını suluyor diye düşünürsünüz.
Toprağa kazılan hortumun içinden su değil zeytinyağı geçiyor
Ancak bu hortumun toprak içine gömüldüğü ve içinden su yerine zeytinyağı aktığı hiç aklınıza gelir mi? Suriye Türkiye sınırında bu da oldu. Asker toprağa gömülmüş kaçak zeytinyağı boru hattı ele geçirdi.
Asker Asi Nehrinden kaçakçılığı önlemek için köprüden asılan ızgaralar kullanıyor
Asi Nehri'nde bol miktarda oluşan nilüfer bitkisinin bir insanın üzerinden rahatlıkla geçebileceği bir köprü işlevi gördüğünü öğreniyoruz. Kaçakçılar bunu çok önce keşfettikleri için nilüfer köprülerinden Türkiye'ye kaçak malzemeler taşıdıkları belirlendi. DSİ'ye bilgi verilip bu bitkilerin temizlenmesi istendi. Nehre atılan kaçak malzemenin, akıntıyla karşıya geçmesini sağlamak da bir başka yöntemdi. Asker buna da bir çözüm buldu ve nehir üzerine metal tellerle indirilen ızgaralar koydu. Böylece nehir akıntısıyla kaçakçılık yöntemi de engellendi.
İşte ele geçirilen kutu kutu kaçak sigaralar...
Kaçakçıların koliler içinde sırtlarında geçirmeye çalıştığı sigaralar...
Kaçakçılar sınırdan ilaç da geçiriyor, Türkiye'den Suriye'ye kaçırılan ilaçlar da var.
Kaçak malları siyah poşetlere koyarak gecenin karanlığında gizlenmeye çalıştılar.
Sınırda muhabbet kuşu kaçakçılığı bile yapılıyor.
Suriye'den Türkiye'ye kaçak geçirilmeye çalışılan tarihi eserler ve paha biçilmez tarihi paralar ele geçirildi.
Savaşta yağmalanan tarihin kalıntıları kaçakçıların elinde.