Çin, kendi aşılarına güvenmiyor mu?

Çin, kendi aşılarına güvenmiyor mu?

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin’in kullanım onayı almış 2 aşısı bulunmasına karşın, kendi halkını aşılamadaki performansı aşının güvenirliğiyle ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm dünyada küresel salgına dönüşmesiyle çok sayıda ülkede aşı seferberliği başlarken, 15 Aralık'ta başlayan aşılamalarda sadece yaklaşık 32 milyon kişiye aşı yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Salgının yayılmasındaki ihmalleri nedeniyle eleştirilen Çin, ürettiği aşılarla önce halkını aşılayıp güvenirlilik konusunda tereddütleri ortadan kaldırması gerekirken, aşı çalışmalarında tahmin edilen rakamlara ulaşılamadı.

ÇİN, AŞILAMALARDA ABD VE AVRUPA'NIN GERİSİNDE KALDI

Salgına yönelik aldığı sert tedbirlerle eleştirilen ve uzun süreli sokağa çıkma yasaklarıyla gündeme gelen Çin'de kısa sürede hastaneler inşa edip, birkaç günde milyonlarca kişiye Kovid-19 testleri uygulanmasına karşın aşılamalar ABD ve Avrupa'nın gerisinde kaldı.

1,4 milyarlık nüfusuyla Çin'deki aşılamalar, 328 milyonluk ABD'nin yaklaşık 3 milyon gerisinde kaldı.

Çin'de yapılan ikinci doz aşılamalar yüzde 2'yi bulmazken, bu oran İsrail'de 60, ABD'de 10 ve Avrupa Birliği'nde 3’ü aştı.

Çinli yetkililer, 2021’de aşılamada yüzde 60-70’lik seviyeleri hedeflerken, aşı çalışmalarının bu hızla sürmesi durumunda ülkede sürü bağışıklığı oluşmasının 5,5 yılı bulması tahmin ediliyor. Buna karşın, bu süre İngiltere’de 6, ABD’de 11 ay olarak ön görülüyor.

 

ÇİN'DE NÜFUSUN YAKLAŞIK 5'TE BİRİ AŞI KAPSAMINA ALINMADI

Kovid-19 aşısının zorunlu olmadığı Çin’de ülke nüfusunun yaklaşık 5’te 1’ini oluşturan 18 yaş altı ve 60 yaş üstü de aşı kapsamına alınmadı.

Sağlık sektörü gibi salgın riskinin yüksek olduğu iş gruplarında bile aşılama gönüllülük esasına dayanırken, aşının etkinliği üzerindeki tartışmaların da Çin’de yapılan aşı sayısının düşük kalmasının sebepleri arasında gösteriliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Çinli aşı üreticileri şeffaflık ve etkililik eleştirilerinin odağı haline gelirken, bunun Çin'den aşı alan ülkelerden Pakistan ve Endonezya’da tepkilere yol açtığı, Çin’deki sağlık çalışanlarının bile "denek" olarak kullanılmamak amacıyla aşı olmaktan kaçındığı iddia ediliyor.

Öte yandan, Sinovac Biotech şirketi, aşının Kovid-19 salgınının yayılmasına karşı yüzde 100, virüs nedeniyle hastaneye kaldırılma ve ölümlere karşı ise yüzde 83,7 etki gösterdiğini açıkladı.

Sinovac'ın Brezilya'daki klinik denemelerde iş birliği yaptığı Butantan Enstitüsü de aşının Faz 3 çalışmalarında genel etkililik oranının yüzde 50,38 olduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN