Çin'de yapılan kazıda Hun Türklerinin mezarları bulundu

Çin'de yapılan kazıda Hun Türklerinin mezarları bulundu

Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yapılan kazıda Hun Türklerine ait 120 mezar bulundu. Mezarlarda insan kemikleri dışında çeşitli sanat eserleri de bulundu.

Çin'in kuzeyinde yapılan kazılarda Hun Türklerine ait 120 mezar bulundu.

AA'nın Xinhua ajansından aktardığı habere göre, Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yapılan arkeolojik araştırmalarda Hun Türklerine ait 120 mezar bulundu.

SANAT ESERLERİ ÇIKTI

Mezarların 8’inde yapılan çalışmalarda ahşap tabut, insan kemikleri, demir bıçak ve kilden yapılmış çömlekler gün yüzüne çıkarıldı.

Bir mezarda ise 83 parça, Hurma çiçeğine benzer şekilde demirden imal edilmiş çiçek figürleri ortaya çıkarıldı.

Kazı çalışmasını yürüten İç Moğolistan Özerk Bölgesi Kültürel Kalıntılar ve Araştırma Enstitüsü mezarların hangi tarihe ait olduğuna ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.

TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

Enstitü arkeologlarından Song Guodong, ahşap tabutlarda ipek kumaş izlerinin bulunduğunu ve mezarların, türünün ilk örneği olduğunu belirtti.

Song, mezarların Hun Türkleri hakkında yapılacak araştırmalar için önemli bilgiler sağlayacağını kaydetti.

Tarih sahnesine çıkışları milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan Hun Türkleri, Çin ve Dünya tarihinde önemli izler bıraktı.

HUN TÜRKLERİ KİMLERDİR?

Hunlar, Kavimler Göçü ile Roma İmparatorluğu'nun istila edilmesine sebep olmalarıyla bilinen göçebe kavimler topluluğuna verilen ortak addır. Attila önderliğinde Avrupa Hun İmparatorluğu'nu kurmuşlardır.

Kavmin MÖ 3. yüzyılda bugünkü Kazakistan'dan Volga-Don havzalarına ulaştıkları tahmin edilmektedir. M.S. 375'te Hunların Ostrogotları (Doğu Gotları) içine alıp Vizigotları (Batı Gotları) kovması Kavimler Göçü'nün başlamasında etkili nedenlerden biri olmuştur.

Hunlar Pannonia'ya (bugünkü Macaristan) yerleştikten sonra 433'te Batı Roma İmparatorluğu generali Flavius Aetius ile anlaşarak Pannonia ve Illyricum'un (bugünkü Slovenya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek) bir kısmının hükümdarlığını Batı Roma İmparatorluğu'na kabul ettirmişlerdir. 441'de Attila önderliğinde Batı Roma İmparatorluğu'nu istila etmiş ve Hun İmparatorluğu'nu kurmuşlardır. Fakat imparatorluğun ömrü çok uzun olmamıştır. Attila'nın ölümüyle oğulları arasında taht kavgaları başlamıştır. Çıkan kavgalar sonucunda Attila'nın kurduğu imparatorluk dağılmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN