Davutoğlu'nun veda klibi -Video | Kritik süreçleri aklı selimle yönetti

Davutoğlu'nun veda klibi -Video | Kritik süreçleri aklı selimle yönetti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 20 aylık görevi boyunca kritik süreçlerde kararlı duruşu ve icraatlarıyla adından söz ettirdi. Süleyman Şah operasyonu, koalisyon görüşmeleri, AB ile vizelerin kaldırılması gibi virajlarda aldığı kararlarla Türkiye’nin önünü açtı. İşte 'Bir yiğit adam'ın veda klibi ve 20 ayı...

 

 

ZİVER BÜYÜKTAŞ/ANKARA

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 28 Ağustos 2014’te başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu, 20 aylık başbakanlığı sırasında Türkiye’yi yakından ilgilendiren kritik süreçlerde etkin rol aldı. Davutoğlu’nun önemli rol aldığı bazı olay ve gelişmeler şöyle:

SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONU

Türkiye’nin sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’nin nakli ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun tahliyesinin gerçekleştirildiği ‘’Şah Fırat’’ operasyonu 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirdi. Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan operasyonu talimatın veren Davutoğlu’nun Genelkurmay Karargahı’nda komutanlarla operasyonu takip ettiğini gösteren fotoğraf günlerce gündemde kalmıştı.

"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER" LİTERATÜRE GEÇTİ

 

7 Haziran 2015’te yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 40,8 oy alan ve tek başına iktidar olamayan AK Parti ile CHP ve MHP arasında koalisyon görüşmeleri yapıldı. Ahmet Davutoğlu’nun özellikle CHP ile günlerce süren görüşmelerde kullandığı ‘’istikşafi’’ görüşmeler tabiri literatüre geçti. Süreci başarılı yürüten Davutoğlu, koalisyon gerçekleşmeyince görevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etti ve erken seçimin kapısını açtı. 1 Kasım’da yapılan erken seçimde yüzde 49,5 oy alma başarısı gösteren AK Parti yeniden tek başına iktidar oldu. Bu sonuçlardan sonra  twitter’da ‘’Elhamdülillah’’ tweeti’n paylaşan Davutoğlu, balkon konuşmasında da şu ifadeleri kullandı:

"Sandıklara sadece eski Türkiye'nin partilerini değil, eski Türkiye'nin zihniyetini, kaosu, şiddeti, terörü, istikrarsızlığı gömdünüz. Demokrasiden, hukuktan, merhametten, şefkatten sevgiden geri bir adım gidilmeyecektir. Herkesin hukuku güvence altındadır."

MÜLTECİ KRİZİ VE VİZE SERBESTİSİ

Suriye’deki iç savaşın neden olduğu mülteci akını Türkiye ve Avrupa için önemli boyutta soruna dönüştü. Türkiye’de 2 milyon 800 bin civarında Suriyeli Türkiye’de misafir ediliyor. Avrupa’ya geçmeye çalışan Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mültecilerin Yunan adalarına geçişişi sırasında yaşanan dramlar üzerine Türkiye-AB ilişkilerinde yeni gelişmeler meydana geldi. 18 Mart 2016’da Brüksel’de gerçekleşen AB-Türkiye zirvesinde Davutoğlu’nun hamleleri gündeme oturdu. AB ile yapılan anlaşma ile hem Türkiye’ye ödenecek 3 milyon Avro, 6 milyon Avro’ya çıkarıldı hem de vize serbestisi konusunda önemli adım atıldı. AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta yayınladığı raporunda Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için tavsiye kararına yer verdi. Böylece vize serbestisi 4 ay geriye hazirana çekildi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN VEDA KLİBİ

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun etkin olduğu süreçlerden biri de terörle mücadele oldu. Geçen yılın temmuz ayında başlatılan terör operasyonlarında ilçe ve şehirlerde hendek kazmış, barikat kurmuş terör örgütüne ağır darbeler vuruldu. Güneydoğu’da kararlılıkla sürdürülen mücadelede yerleşim yerleri hendeklerden temizlendi ve vatandaşlar terör örgütünün baskısından kurtarıldı.

DOKUNULMAZLIKTA MEYDAN OKUDU

Yıllardır muhalefet tarafından kaldırılması istenen ve AK Parti’ye karşı bir koz gibi kullanılan dokunulmazlık konusunda da Davutoğlu döneminde önemli adım atıldı. Davutoğlu, hakkında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için muhalefete ‘’hodri meydan’’ dedi. Ardından harekete geçildi.  Muhalefet ile mutabakat sağlanamayınca AK Parti kendi teklifini sundu. 136 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldıracak anayasa değişikliği teklifi kavga ile de olsa TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçti ve 16 Mayıs’ta TBMM Genel Kurulu’na getirileceği açıklandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN