Demokrat senatörlerden Azerbaycan’a yaptırım çağrısı

Demokrat senatörlerden Azerbaycan’a yaptırım çağrısı

ABD Demokrat senatörlerden, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Azerbaycan’a sağlanan güvenlik yardımının derhal askıya alınması, ateşkesin sağlanması ve müzakerelere dönülmesi çağrısı yapıldı.

Ermenistan Başbakanı Peşinyan’ın "durum bu kez ciddi" açıklamasının ardından, ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli Demokrat üyesi Senatör Bob Menendez’in öncülüğünde 11 senatör de, ateşkesin sağlanması ve müzakerelere dönülmesi için Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’nin liderleriyle doğrudan diyaloğa geçilmesi çağrısında bulundu.  Mektup'ta, Trump’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “çatışmadan çekilmesi yönünde ikna etmesi” talebi de yer aldı. 

“ABD DERHAL ATEŞKESİ SAĞLAMALI”

Demokrat senatörler kaleme aldıkları mektupta “Çatışmanın başka dış aktörleri de içine çekmesi olasılığı göz önünde bulundurulduğunda, ABD’nin derhal ateşkesi sağlamak üzere diplomatik etki gücünü kullanması şart” dedi.

“TÜRKİYE AZERBAYCAN’A KOŞULSUZ DESTEK VERİYOR”

Senatörler “Türkiye’nin bölgede daha iddialı ve tehlikeli bir rol oynamaya karar verdiği açıkça görülüyor. Azerbaycan’a verdiği koşulsuz destek Türkiye’nin sınırları ötesinde gösterdiği saldırganlığın rahatsız edici bir başka örneğidir” ifadelerini kullandı.

TRUMP’A ERDOĞAN’I İKNA ET ÇAĞRISI 

Senatörler, Başkan Trump’a Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “çatışmadan çekilmesi yönünde ikna etmesi” çağrısı yaptı.

Senatörlerin yazdığı mektupta, “Libya’dan Suriye’ye ve Doğu Akdeniz’de Türkiye niyetlerini açıkça ortaya koymuştur. Türkiye uluslararası arenada yapıcı bir oyuncu olmak istememektedir. Başkan Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın kişisel ilişkisini pek çok kez gündeme getirmiştir. Başkan’ın Erdoğan’a duyduğu güvenin yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünmekle birlikte, bu çatışma ABD’nin çıkarına olacak şekilde Türkiye ile bir sonuca ulaşılması için bir fırsat sağlamaktadır” denildi.

“ÇATIŞMA ABD’NİN LİDERLİK GÖSTERMESİNİ GEREKTİRİYOR”

ABD yönetiminin Minsk Grubu üyeleriyle toplantıya ev sahipliği yaparak grubun çözüm çabalarını yeniden canlandırması; Azerbaycan’a sağlanan güvenlik yardımının derhal askıya alınması; Başkan Trump’ın Türkiye’yi çatışmaya dahil olmaması konusunda ikna etmesi istendi.

Senatörler, Başkanlık seçimleri dahil olmak üzere dikkat verilmesi gereken pek çok konu başlığı olsa da, bölgedeki bu çatışmanın ABD’nin liderlik göstermesini gerektirdiğini belirtti.

Dün de her iki partiden 49 Kongre üyesi, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalara ilişkin endişelerini mektupla Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya iletmişti. Kongre üyeleri mektupta, “Türkiye’nin dahil olmasıyla daha geniş bir bölgesel çatışma riskinin arttığını” belirtmişti.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN