Ateşkes olsun işgal sürsün

Ateşkes olsun işgal sürsün

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini katliamla zapteden Erivan, cephede sıkışınca statükoyu koruyabilmek için ‘Ateşkes’ çağrıları yapmaya başladı. 30 yıldır soruna ilişkin bir çözüm geliştiremeyen Minsk üçlüsü de ‘çatışma dursun’ demekle yetindi.

Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmanın 6’ncı gününde Azerbaycan ordusu Ermeni güçlerine ağır darbe indirildiğini duyurdu. Cephe hattındaki tabloyu Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın “Durum 2016 yılında yaşanan çatışmalardan çok daha ciddi” sözleri ortaya koydu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı AGİT’e ateşkesi yürürlüğe sokmaya hazır olduklarını iletti. Ancak dünyanın gözü önünde 30 yıldır süren işgal görmezden gelindi.

DİPLOMASİNİN GÜCÜ DE DEVREYE SOKULMALI

BM’nin “Karabağ’daki işgal bitirilmeli” kararına rağmen diyalog mesajlarından öteye gitmeyen ABD, Fransa ve Rusya yine ‘çatışmalar dursun’ çağrısıyla yetindi. Azerbaycan’ın yüzde 20’sinin 30 yıldır işgalde tutulduğu gerçeği yok sayıldı. Türkiye Bakü’nün yanında yer alırken son olarak Çavuşoğlu “Destekten çekinmeyiz” dedi. Ancak Ankara’nın İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşları daha etkin devreye sokacak diplomatik gücü işletmesi gerektiği belirtildi.

STRATEJİK TEPELER BAKÜ'NÜN KONTROLÜNDE 

Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın saldırısıyla başlayan çatışmalar şiddetlendi. Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın 193. Özel Kuvvetler Birliği’nin karargâhını ele geçirdi. Birlik sancağı yerinden indirildi. Magadiz köyü çevresinde bir dizi stratejik tepenin de alındığı duyuruldu.

karar-manset-3-ekim.jpg

KARABAĞ CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK 

ATEŞKES OLSUN İŞGAL SÜRSÜN 

Azerbaycan’ın yüzde 20’sini işgal altında tutan Ermenistan son çatışmalarda art arda mevzi kaybedince ‘ateşkes görüşmelerine hazır olduğunu’ duyurdu. Fransa ve Rusya’dan sonra AB de ateşkes çağrısında bulunurken işgal yine gündeme gelmedi. Sorunun çözümsüzlüğünün Ermenistan’ı “cesaretlendirdiğini” ve “saldırmaya teşvik ettiğini” kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ateşkes için işgalin sona ermesi gerektiğini söyledi. 

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile bir haftadır süren çatışmalarda birçok mevzi kaybeden Ermenistan’dan dün ateşkes çağrısı geldi. Uluslararası camianın yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan’ın yüzde 20’sinde süren Ermeni işgali konusuna çözüm bulmak yerine ateşkes isteme politikasına Erivan da katılmış oldu. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) liderliğinde Minsk Grubu eş başkanlarıyla, 19941995 anlaşmalarına dayalı ateşkes görüşmelerini başlatmaya hazırız” açıklaması yaptı. Açıklamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önceki günkü görüşmesinden sonra yapılması dikkat çekmişti. İki lider krizle ilgili telefonda görüşmüş, ‘tarafların ateşkes sağlanması için birlikte çalışma konusunda uzlaştığı’ belirtilmişti. Dün sona eren AB zirvesinde de Almanya Başbakanı Angela Merkel Dağlık Karabağ konusunu da ele aldıklarını anlatarak, barışçıl bir çözüm için öncelikli gerekenin bir ateşkes olduğunu kaydetti. Böylece Ermeni işgali AB zirvesinde de söz konusu edilmedi. 

Ankara da bu duruma tepkili. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dağlık Karabağ’da ateşkes sağlanmasına yönelik gelen çağrıların ‘samimi olmadığını’ dile getirdi. Akar, “Yıllardır Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki haklı davasına çözüm sunmayanların ateşkes çağrıları, samimi olmadığı gibi inandırıcı da değil” ifadelerini kullandı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Roma’da İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile dünkü ortak basın toplantısında “”Uluslararası toplum da eğer bir şey yapmak istiyorsa, Ermenistan’ı derhal Azerbaycan topraklarından çeksin. Azerbaycan’ınateşkes ilan edebilmesi için Ermenistan’ın bu topraklardan çekilmesi lazım” ifadelerini kullandı. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümsüzlüğünün Ermenistan’ı “cesaretlendirdiğini” ve “saldırmaya teşvik ettiğini” kaydeden Çavuşoğlu, buna yönelik tüm çabalara da Türkiye olarak destek vereceklerinin altını çizdi. Çavuşoğlu, “Biz elbette Azerbaycan ile bir milletiz. İki ayrı devlet gibi olsak da yeri geldiği zaman tek devlet gibi davranırız. Dolayısıyla bizim Azerbaycan’a olan desteğimizi kimse yadırgamasın, eleştirmesin” diye konuştu. 

96e0f1c10154e0b34be665938a5a003b.jpg

AZERBAYCAN ORDUSU STRATEJİK NOKTALARI ELE GEÇİRDİ 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında geçen pazardan bu yana süren çatışmalar sürüyor. Azerbaycan ordusu, topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı operasyonlarda işgal altındaki Ağdere ilininin Madagiz bölgesindekibazı stratejik tepelerde kontrolü sağladı. Azeri savunma bakanlığının açıklamasına göre, Cebrail-Fuzuli istikametinde Azerbaycan ordusu Ermenistan ordusunun direnişini kırarak geri çekilmeye zorladı ve ilerleme kaydetti. Karabağ’daki Ermeni güçleri de 54 kayıp daha verdiklerini belirterek toplam kayıp sayısının 158’e çıktığını bildirdi. Azerbaycan ordusuna ait bir uçak ve insansız hava aracını imha ettiğini ileri süren Ermeni ordusu Azerbaycan’ın sivil yerleşim birimlerine top atışlarıyla saldırı gerçekleştirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Ağdam iline bağlı Hındıristan, Alibeyli, Ahmedağalı ve Seferli köyleri düşman tarafından ağır ateşe tutuluyor. Sivil halk arasında ölü ve yaralılar var.” ifadesi kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN