Aliyev'den Minsk üçlüsüne net cevap: 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok, sorunu şimdi çözün

Aliyev'den Minsk üçlüsüne net cevap: 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok, sorunu şimdi çözün

Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmalarda yedinci güne girilirken Cumhurbaşkanı Aliyev'den Minsk üçlüsüne net cevap geldi: 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmeli.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde geçen pazar günü başlayan şiddetli çatışmalar yedinci günde de devam ediyor.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini katliamla zapteden Erivan, cephede sıkışınca statükoyu koruyabilmek için ‘Ateşkes’ çağrıları yapmaya başladı. Cephe hattındaki tabloyu Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın “Durum 2016 yılında yaşanan çatışmalardan çok daha ciddi” sözleri ortaya koydu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı AGİT’e ateşkesi yürürlüğe sokmaya hazır olduklarını iletti. Ancak dünyanın gözü önünde 30 yıldır süren işgal görmezden gelindi.

MİNSK ÜÇLÜSÜ: ÇATIŞMALAR DURSUN

Birleşmiş Milletler'in (BM) “Karabağ’daki işgal bitirilmeli” kararına rağmen diyalog mesajlarından öteye gitmeyen ABD, Fransa ve Rusya yine ‘çatışmalar dursun’ çağrısıyla yetindi. Azerbaycan’ın yüzde 20’sinin 30 yıldır işgalde tutulduğu gerçeği yok sayıldı.

ALİYEV: 30 YIL DAHA BEKLEYECEK VAKTİMİZ YOK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise El Cezire kanalına, Azerbaycan ordusunun topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı operasyonu değerlendirdi. 

Dağlık Karabağ sorununun çözülmemesinin başlıca nedeninin Ermenistan'ın barıştan yana olmaması olduğuna işaret eden Aliyev, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin işgale kayıtsız şartsız son verilmesi gerektiği yönündeki 4 kararının Erivan yönetimince hiçe sayıldığını hatırlattı. 

Aliyev, çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubunun 28 yıldır hiçbir sonuç elde edemediğini ifade ederek "Biz, 'durun, çalışacağız, müzakere yürüteceğiz, yardım edeceğiz" gibi beyanları dinleyecek durumda değiliz. Bunları defalarca duyduk. 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir." diye konuştu.

STRATEJİK TEPELER BAKÜ'NÜN KONTROLÜNDE 

Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın saldırısıyla başlayan çatışmalar şiddetlendi. Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın 193. Özel Kuvvetler Birliği’nin karargâhını ele geçirdi. Birlik sancağı yerinden indirildi. Magadiz köyü çevresinde bir dizi stratejik tepenin de alındığı duyuruldu.

DAĞLIK KARABAĞ NEREDE?

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN