DEVA Partisi: Gerçek işsizlik yüzde 31

DEVA Partisi: Gerçek işsizlik yüzde 31

TÜİK'in işsizlik rakamlarına bir itiraz da DEVA Partisi'nden geldi. Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı "Ülkemizdeki geniş işsiz ve atıl işgücü oranı yüzde 31,0'e ulaşmaktadır. Diğer bir ifadeyle, her üç kişiden biri işsiz" dedi.

Bir süredir hem siyasetin hem de ekonominin gündeminden düşmeyen TÜİK rakamları bir kez daha muhalefetin hedefindeydi. TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, "TÜİK yüzde 13,4 dese de gerçek işsizlik oranı yüzde 31’dir" dedi.

"İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇENLERİ TÜİK SAYMIYOR"

Çanakcı şunları kaydetti:

"Temmuz dönemi itibariyle çalışmaya hazır durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçen 4 milyon 201 bin kişi, TÜİK tarafından yayımlanan göstergelerde işsiz olarak sayılmamaktadır. Bu kişileri ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 518 bin kişi, 'Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı' ise yüzde 23,8’dir. Üstelik istihdam içinde gözüken ancak işbaşında olmayanlar eklendiğinde ülkemizdeki geniş işsiz ve atıl işgücü sayısı 11 milyon 92 bin kişiye, oranı ise yüzde 31,0’e ulaşmaktadır. Diğer bir ifadeyle, her üç kişiden biri işsiz ya da atıl durumdadır."

01-008.jpg

GENÇ İŞSİZLİKTE RAKAMLAR KORKUNÇ

Genç nüfus istihdam oranının düştüğüne dikkat çeken Çanakcı "Mevsimsel etkilerden arındırılmış genç işsizlik oranı hala çok yüksek seviyede seyretmeye devam etmektedir. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,9 olmuştur. Gençlerde istihdam oranı 4,5 puan azalarak yüzde 30,4’e gerilemiştir. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 29,8 seviyesinde gerçekleşmiştir" dedi.

"İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SEFALET ÜCRETİ DÜZEYİNDE"

İşten çıkarmaların yasaklanması sayesinde kayıtlı çalışanların işlerini koruyabildiğini belirten Çanakcı, “Ancak bu çalışanlar normal dönemde elde ettikleri gelirin çok altında bir gelirle yaşamak zorunda kalmıştır. Kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara Nisan-Temmuz döneminde ortalama olarak kişi başına aylık 1.547 lira, ücretsiz izne ayrılanlara ise net 1.168 lira ödeme yapılmıştır.

Asgari ücretin 2.324 lira, Türk-İş tarafından açıklanan açlık sınırının 2.448, yoksulluk sınırının ise 7.973 lira olduğu bir ortamda bu tutarların insanlık onuruna yakışmayan sefalet ücreti denilebilecek düzeyde olduğu açıktır" diye konuştu.

TÜİK, dün Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi düşüşle 4 milyon 227 bin kişi oldu. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,5 puanlık azalışla yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.

Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,6 puanlık azalışla 15,9 olarak hesaplandı.

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 25,9 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda da 0,5 puan düşüşle yüzde 13,7 olarak gerçekleşti.

Buna göre, istihdam edilenlerin sayısı Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 254 bin kişi azaldı ve 27 milyon 263 bin kişiye geriledi.

İstihdam oranı da 2,9 puan azalarak yüzde 43,5 oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN