Son dakika! Yeni istihdam paketi geliyor, işe dönenleri devlet destekleyecek

Son dakika! Yeni istihdam paketi geliyor, işe dönenleri devlet destekleyecek

Son dakika haberi... Yeni istihdam paketinin yolda olduğunu açıklayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk "3 ay içerisinde istihdama katılanların sigorta primlerini işsiz kaldıkları süre kadar devlet olarak karşılayacağız" dedi.

Son dakika haberi... Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni istihdam paketi geleceğini belirterek "3 ay içerisinde istihdama katılanların sigorta primlerini işsiz kaldıkları süre kadar devlet olarak karşılayacağız" dedi.

Gazetecilerle bir araya gelen Selçuk, gündemde olan yeni istihdam paketinin içeriğinin sorulması üzerine paketi Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla hazırladıklarını belirterek şunları kaydetti:

basliksiz-1.jpg

"Tüm ülkeler gibi ülkemiz de salgın nedeniyle zor günler geçirdi, geçirmeye de devam ediyor. Salgının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için başından beri önemli kararları hayata geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı bu adımlardan biriydi. Milyonlarca vatandaşımız bu paketin sağladığı imkanlardan yararlandı. Şimdi salgının başka bir aşamasındayız. Bu aşamada da atmamız gereken adımlar var. Bu kapsamda istihdamın devamlılığını sağlayacak ve artıracak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Yeni istihdam paketiyle de bunu hedefliyoruz."

"6 AYDAN SONRA KRONİK İŞSİZE DÖNÜŞÜLÜYOR"

Pakette hızlı işe dönüş desteği ve esnek çalışma gibi uygulamaların olduğu bilgisini veren Selçuk, işsizlik ödeneği alanların yeniden istihdama katılımını teşvik etmek için hızlı işe dönüş desteğini hayata geçireceklerini kaydetti.

İşsizlik ödeneği alanların 6 aydan sonra iş aramaktan vazgeçtiğine ve kronik işsize dönüştüğüne dikkati çeken Selçuk "Hızlı işe dönüş desteğiyle işsizlik ödeneği alırken, 3 ay içerisinde istihdama katılanların sigorta primlerini işsiz kaldıkları süre kadar devlet olarak karşılayacağız. Böylece işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları süre azaltılacak ve iş gücüne daha çabuk geri dönmeleri teşvik edilecek" dedi.

"ESNEK ÇALIŞMA İLE İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ"

Selçuk, Türkiye'de esnek çalışma modellerinin Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük seviyelerde olduğunu belirterek istihdamı artıracak istihdam modellerini hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin bu modellere ihtiyacı olduğunu dile getiren Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

"Yarı zamanlı ve esnek çalışma düzenlemesiyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki kişilerin istihdama daha kolay katılımını hedefliyoruz. Bu kapsamda belirli süreli iş sözleşmesi en fazla 2 yıl olmak üzere imzalanabilecek. 2 yıl dolduğunda işverenler bu sözleşmeyi aynı işçiyle tekrarlayamayacak."

TÜİK'E GÖRE DE İSTİHDAM AZALDI

TÜİK, birkaç gün önce Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıklamıştı.

Buna göre, istihdam edilenlerin sayısı Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre, 1 milyon 254 bin kişi azalmış ve 27 milyon 263 bin kişiye gerilemişti.

İstihdam oranı da 2,9 puan azalarak yüzde 43,5 olmuştu.

İş gücü, Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre, 1 milyon 622 bin azalarak 31 milyon 491 bin kişi, iş gücüne katılma oranı da 3,5 puanlık azalışla yüzde 50,3 olmuştu.

CHP'DEN İŞSİZLİK TEPKİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) istihdam verilerini değerlendirmiş, işsizlik rakamları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. 

İşsizlerin iş bulma umudunun kalmadığını belirten Ağbaba, "TÜİK istihdam verileri, Türkiye’de gerçek beka sorununun 'işsizlik' olduğunu açığa çıkarmıştır. İŞKUR'a göre, işsizlik ödeneği almak için ilk 8 ayda başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştı. İş başvurusunda yüz yüze görüşmeye çağrılmada dahi 1 yılda yaşanan azalma yüzde 77 oranında" ifadelerini kullanmıştı.

İŞKUR'un işsizlere iş bulma oranının da yarı yarıya azaldığını ifade eden Ağbaba, şunları kaydetmişti: "İŞKUR kendisine kayıtlı işsizleri hiçbir bir işe yerleştiremiyor. Kayıtlı her 10 işsizden 5'i yine Eylül ayında işsiz kalmaya devam etti. Bunun nedenini sadece Kovid-19 salgınına bağlamak doğru değil; işsizlik sorunu, salgından çok daha önce ekonomideki yapısal sorunlar ve her geçen gün derinleşen ekonomik krizin etkisinin bir sonucudur."

DEVA PARTİSİ: GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 31

Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıklayan TÜİK'in verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da "TÜİK yüzde 13,4 dese de gerçek işsizlik oranı yüzde 31’dir" demişti. 

Çanakcı şunları kaydetmişti: "Temmuz dönemi itibariyle çalışmaya hazır durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçen 4 milyon 201 bin kişi, TÜİK tarafından yayımlanan göstergelerde işsiz olarak sayılmamaktadır. Bu kişileri ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 518 bin kişi, 'Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı' ise yüzde 23,8’dir. Üstelik istihdam içinde gözüken ancak işbaşında olmayanlar eklendiğinde ülkemizdeki geniş işsiz ve atıl işgücü sayısı 11 milyon 92 bin kişiye, oranı ise yüzde 31,0’e ulaşmaktadır. Diğer bir ifadeyle, her üç kişiden biri işsiz ya da atıl durumdadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN