Dolar gece neden yükseldi? Bugünkü dolar kuru

Dolar gece neden yükseldi? Bugünkü dolar kuru

Dolar gece saatlerinde aniden 6,38 seviyesine kadar yükseldi daha sonra 5,80'de dengelendi. Bu duruma ekonomi piyasasında Flash Crash adı veriliyor. Flash Crash'ın oluşma nedeni, 2000’li yılların başından bu yana giderek daha yaygın biçimde kullanılan piyasa algoritmaları...

Dolar gece saatlerinde dakikalar içinde 6,38 seviyesine kadar yükseldi daha sonra ise aniden düşerek eski seviyesinde 5,80'de dengelendi. Dolar/TL saat 09:12 itibarıyla 5.8305/5.8411'den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Peki dolardaki bu yükselişin nedeni neydi? 

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızıştı. Bu durum gelişen piyasa paralarına satış getirdi. Donald Trump, ABD şirketlerinin Çin'den çekilmelerini ve alternatif aramalarını istedi. Asya piyasalarında sert satışlar yaşanırken endeksler düştü ve döviz piyasalarında da dalgalanmalar yaşadı.

Dolar Asya seansında sert yükseldi. TL’nin seans içi Dolara karşı değer kaybı yüzde 15’i aştıktan sonra kur gerilemeye başladı ve yeniden 5,80’li seviyelerde dengelendi. Piyasalarda bu ani olaya 'flash crash' adı veriliyor.

‘FLASH CRASH’ NEDİR?

Türk Lirası’nın Dolar karşısında birkaç dakika içerisinde 60 kuruş değer kaybedip yine sadece birkaç dakikada Asya piyasalarının açılışındaki seviyelerine gelmesi piyasa terminolojisinde ‘Flash Crash’ (anlık çarpışma) olarak adlandırılan fiyatlama hareketleriyle benzerlik gösteriyor.

‘Flash Crash’ ifadesi, bir varlığın fiyatlamasında dalgalanmanın çok kısa süre içerisinde hızla artması anlamına geliyor.

2010 yılında ABD’deki New York Borsası’nda benzer bir olay yaşanmış ve New York Borsası’nın üç ana endeksi Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq saniyeler içinde yüzde 10 değer yitirmişti.

Ardından tüm endeksler yine hızla toparlanmıştı. 2010’da yaşanan bu olay ‘Crash 2:45’ olarak kayda geçmişti. Satış dalgası ABD Doğu yakası saati ile 14.32’de başlamış ve 14.45’te borsalar normale dönmüştü.

Bu ani piyasa hareketlerine özellikle 2000’li yılların başından bu yana giderek daha yaygın biçimde kullanılan piyasa algoritmalarının yol açtığı belirtiliyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN