Dr. Behice Kurtaran: Enfeksiyonlar toplu kullanım alanlarında

Dr. Behice Kurtaran: Enfeksiyonlar toplu kullanım alanlarında

Okullar açıldı. Ancak uzmanlar, velileri çocukların enfeksiyon riskine karşı uyarıyor. Dr. Behice Kurtaran “Kızamık, kabakulak, hepatit... Toplu kullanım alanları bu enfeksiyonları barındırdığından çocukların sağlığını tehdit ediyor. Sağlıklı yaşam için hijyene dikkat edilmeli” diyor.

Öğrencilerin olduğu kadar veliler de heyecanlı. 2016-2017 eğitim öğretim yılı bugün başladı. Bazı veliler ise endişeli. Uzmanlara göre sağlık açısından endişelenmekte haklılar. Çünkü tuvalet, sınıf, etüt odası gibi toplu kullanım alanları enfeksiyonu da beraberinde getiriyor. Bundan da en çok etkilenecek olan çocuklar. Kızamık, kabakulak, grip ve hepatite neden olan virüsler, hijyenin atlandığı veya gerekli özenin gösterilmediği yerlerde çoğalıyor. Bu da çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, okulların kalabalık ve toplu kullanım alanları olması nedeniyle enfeksiyonlara açık yerler olduğunu belirterek dikkat edilmesini istedi. Hijyenin önemini vurguladı.

HAVALANDIRMA ÖNEMLİ

Yeni eğitim dönemiyle ilgili çocuklarını okula gönderecek ailelere ‘hijyen’ konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Behice Kurtaran şunları söyledi: “Kalabalık okullar, toplu kullanıma sahip ders çalışma alanları, tuvaletler ve ortak kullanılan bilgisayar odalarının havalandırma koşulları eğer iyi değilse, buralarda enfeksiyonlar türer.” Kızamık, kabakulak, su çiçeği ve Hepatit A gibi temas ve hava yoluyla bulaşan hastalıkların çocuklarda daha sık görüldüğünü anlatan Kurtaran, okulda hijyen kurallarına uyulmasını önerdi. Bu konuda yapılacak her çalışmanın sistematik ve dikkatli bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi.

HAVALANDIRMA ŞART

Öğrenciler, öğretmenler ve okullarda çalışanların bulaşıcı hastalıklardan korunmak için nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Kurtaran, dersliklerin gün sonunda düzenli olarak temizlenip havalandırılması gerektiğini belirterek, öncelikle ellerin bol suyla yıkanması gerektiğine dikkati çekti. Kurtaran, ardından da çocuklarda görülebilecek enfeksiyonları minimuma indirebilecek el yıkama kurallarını şöyle sıraladı:

ELLER NASIL YIKANMALI?

Altın kural: Eller akan su altında bol suyla yıkanmalıdır.

Yıkama şekli önemli: Sabunun elin her tarafına temas etmesine özen gösterilmelidir. Elin tüm yüzeyi, tüm parmaklar, en az 20 saniye süreyle ovulmalıdır.

İyice kurutun: Eller kağıt havlu ya da hava kurutucuları ile kurulanmalıdır.

Muslukları çıplak elle tutmayın: Uygunsa musluklar kağıt havlu ile kapalı konuma getirilmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN