ABD’de Müslüman Kardeşler’i ‘terör örgütü’ ilan etme girişimine Türkiye freni

ABD’de Müslüman Kardeşler’i ‘terör örgütü’ ilan etme girişimine Türkiye freni

Washington’da, Yahudi lobisinin Kongre’de desteklediği yasa tasarısıyla Müslüman Kardeşler’i ‘terör örgütü’ ilan etme çabaları, Trump yönetimi tarafından doğrudan müdahale edilerek yumuşatıldı. Müdahalenin, Türkiye ve Katar’ın ABD yönetimine yaptığı baskı sonucu yapıldığı iddia edildi.

Trump yönetimi, Türkiye ve Katar’ın baskısıyla, Müslüman Kardeşler’in bazı kollarının yabancı terör örgütü ilan edilmesini zorunlu kılan Kongre girişimine sert biçimde müdahale etti. Kongre kaynaklarına göre bu müdahale, tasarının en sert hükümlerini askıya alan değişikliklerin önünü açtı.

BEYAZ SARAY’DAN ‘DOĞRUDAN MÜDAHALE’

Müslüman Kardeşler’in farklı kollarını hedef alan ve örgütün tamamının terör listesine alınmasının önünü açabilecek yasa tasarısı, Washington’daki İsrail yanlısı çevrelerin güçlü desteğiyle komitelerden geçmişti.

Ancak Kongre kaynakları, Beyaz Saray’dan gelen ve “doğrudan müdahale” olarak tanımlanan girişimlerin ardından, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin tasarıdaki bazı maddeleri dondurduğunu ve oylamaya göndermeden önce metni değiştirme kararı aldığını aktardı.

Yeniden yazılan metinden, Müslüman Kardeşler’in çeşitli kollarının otomatik biçimde terör örgütü ilan edilmesini zorunlu kılan ifadeler çıkarıldı. Bu adım, tasarının daha sert hali için çalışan İsrail yanlısı bazı milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

KOMİTE BAŞKANI TASARIYI YUMUŞATTI

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Brian Mast, değişiklikleri destekledi. Medya haberlerine göre Mast, bu adımı bizzat Trump’ın talebi üzerine attı.

Tasarı hem Temsilciler Meclisi’nde hem Senato’da sunulmuştu. İlk halinde, Dışişleri Bakanı’na Müslüman Kardeşler’in her bir kolunu inceleyip yabancı terör örgütü tanımına uyup uymadığını belirleme görevi veriliyordu. Yapılan değişikliklerle, bu bölümler metinden çıkarıldı.

TÜRKİYE VE KATAR TASARIYA İTİRAZ ETTİ

Gelişme, Müslüman Kardeşler’e toplu halde terör örgütü etiketi vurulmasına karşı çıkan Türkiye ve Katar’ın yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği sürerken yaşandı.

Middle East Monitor’de yer alan habere göre, her iki ülke de bölgedeki farklı Müslüman Kardeşler kollarıyla siyasal ilişkilerini koruyarak, Kongre’deki tasarının bu yapıları toplu biçimde hedef alan bir çerçeveye dönüşmesine itiraz etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN