ABD’den Çin'in çip teknolojisine erişimine kısıtlama kararı

ABD’den Çin'in çip teknolojisine erişimine kısıtlama kararı

ABD, Çin’in savaşta kullanılabilecek teknolojilere erişimini engellemek amacıyla bu ülkeye yarı iletken ve çip yapma ekipmanı satışına kapsamlı kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

Biden yönetimi Çin'e yarı iletken teknolojisinin satışına yönelik kapsamlı yeni sınırlar getirildiğini açıkladı. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan kısıtlama paketinin, muhalifleri ve azınlıkları gözetlemek için gelişmiş ağlar kuran Çin‘in askeri programlarının ilerlemesini yavaşlatmak için tasarlandığı belirtildi.

Satışı yasaklanan çipler, nükleer patlamaları modellemek için süper bilgisayar kullanan, hipersonik silahlarda kullanılma ihtimali bulunuyor. İhracat yönetiminden sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı Thea D. Rozman Kendler, "Eylemlerimiz ABD'nin ulusal güvenliğini ve dış politika çıkarlarını korurken aynı zamanda ABD teknolojik liderliğinin değerler ve inovasyonla ilgili olduğu konusunda net bir mesaj gönderecek" açıklamasında bulundu.

Kendler açıklamasında Çin'in, vatandaşlarını gözetlemek ve askeri modernizasyonunu hızlandırmak için kullandığı süper bilgi işlem ve yapay zeka yeteneklerine kaynak akıttığını ifade etti. Yeni kısıtlamalar, Trump yönetiminin telekom ekipmanı üreticisi Huawei'ye yönelik uygulamalarına göre düzinelerce Çinli firmayı etkilediği için daha kapsamlı ve on yıl içinde yayınlanan en geniş ihracat kontrollerini içeriyor.

Kısıtlamalar ayrıca yapay zeka uygulamalarına güç sağlamak için kullanılan grafik işleme birimleri olarak adlandırılan son teknoloji çiplerin ihracatını sınırlandırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN