ABD'nin Afganistan hezimeti Çin'de alay konusu oldu: 20 yıllık savaş şaka gibi bitti

ABD'nin Afganistan hezimeti Çin'de alay konusu oldu: 20 yıllık savaş şaka gibi bitti

Çin medyası ABD’nin Afganistan’da yaşadığı hezimeti alaycı ifadelerle okuyucularına aktarıyor. Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halk Gazetesi, ''Yirmi yıllık savaş bir şaka gibi bitti. Amerikan askerleri bir hiç için öldü. Taliban geri geldi. Tek fark birçok insan öldü ve Amerikan vergi mükelleflerinin paraları yok oldu'' ifadelerine yer verdi.

KARAR/ALMANYA

Çin medyası ABD’nin Afganistan’da askeri ve siyasi mağlubiyetinden fazlasıyla memnun. Frankfurter Allgemeine Zeitung isimli Alman gazetesinde yer alan habere göre Çin Global Times gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hu Xijin Twitter’dan, ‘’Çinli internet kullanıcıları, 'Afganistan’daki güç değişimi, ABD’deki başkanlık değişiminden daha sorunsuz bir şekilde gerçekleşti' diye espri yapıyor’’ şeklinde bir paylaşım yaptı.

'20 YILLIK SAVAŞ ŞAKA GİBİ BİTTİ'

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı olan Halk Gazetesi’nde yer alan bir yorumda ise, ‘’Yirmi yıllık savaş bir şaka gibi bitti. Amerikan askerleri bir hiç için öldü. Taliban geri geldi. Tek fark birçok insan öldü ve Amerikan vergi mükelleflerinin paraları yok oldu.’’ ifadesi yer aldı. Yorumda ayrıca ABD’ye güvenen insanların ‘’bir çöp gibi imha edildiği’’ belirtildi.

Global Times gazetesi ise Taliban’ın gücü eline geçirmesinin Amerika’nın güçsüzlüğünün açık ifadesi olduğu ve bu ülkenin kağıttan bir kaplan olduğunu gösterdiğini yazdı.

Afganistan’da yaşananlar Çin’in dünyaya vermek istediği ‘’Doğu yükseliyor, batı çöküyor’’ mesajı ile uyuşuyor. Çin, Afganistan haberlerini kendi gücünü ispatlayan bir gelişme olarak görüyor. Çin ayrıca ABD’nin müttefiklerine verdiği garantilerin güvenilirliğini kaybedeceğini umuyor. Global Times gazetesi bu noktada Tayvan’a gönderme yaparak bu ülkenin de ABD müttefikliğinden dolayı endişe duyması gerektiğini belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN