ABD'nin Ay'a iniş aracı 'konma sırasında' devrildi

ABD'nin Ay'a iniş aracı 'konma sırasında' devrildi

ABD'nin Odysseus Ay'a iniş aracı geçtiğimiz perşembe günü yumuşak iniş yapmıştı. Yetkililer aracın konma sırasında devrildiğini bildirdi. Yan yatan uzay aracın durumunun iyi olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Ay'a yumuşak iniş yapan ilk özel yapım ve işletilen robot olarak tarihe geçen ABD uzay aracının devrilmesi sonucu yan yattığı belirtildi.

Teksaslı şirket Intuitive Machines'in (IM) sahibi, Odysseus'un çok fazla güce sahip olduğunu belirterek durumunun iyi olduğunu ve Dünya ile iletişim kurduğunu söylüyor. Kontrolörler robottan resim almaya çalışıyor.

BBC'de yer alan habere göre IM'nin CEO'su ve Kurucu Ortağı Steve Altemus, ne olduğunun tam olarak belli olmadığını ancak verilerin, robotun yüzeye bir ayağını taktığını ve daha sonra düştüğünü, çünkü iniş anında hala bir miktar yanal hareketin olduğunu söyledi.

Bir başka olasılık da Odysseus'un yere düşerken bacağını kırmasıdır. Atalet ölçüm sensörleri aracın gövdesinin yatay konumda olduğunu gösteriyor.

UZAY ARACININ DURUMU İYİ

Beklenmedik iniş konfigürasyonunun nedeni ne olursa olsun, radyo antenleri hala Dünya'ya dönük durumda ve güneş pilleri, batarya sistemini şarj etmek için enerji toplamaya devam ediyor.

Şans eseri, Ay'da gözlem yapmayı planlayan tüm bilimsel araçlar Odysseus'un yukarı bakan tarafında yer alıyor ve bu da onların biraz çalışma yapmasına olanak sağlıyor.

Altemus gazetecilere verdiği demeçte, "Fotoğraf çekeceğimizi ve tüm dış ekipmanın yapısı ve değerlendirmesi hakkında gerçekten bir değerlendirme yapacağımızı umuyoruz. Şu ana kadar devrilmemize rağmen oldukça operasyonel kapasiteye sahibiz. Bu bizim için gerçekten heyecan verici. Yüzey operasyonları misyonuna devam ediyoruz" dedi.

Robot, Ay'ın güney kutbu yakınındaki kraterli bir araziye yönlendirilmişti ve IM ekibi, robotun hedeflenen bölgeye çok yaklaştığı, belki de 2 veya 3 kilometre civarında olduğuna inanıyor. ABD uzay ajansının Lunar Reconnaissance Orbiter adlı uydusu, yerini doğrulamak için bu hafta sonu Odysseus'u arayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN