ABD’nin çağrısı Netanyahu’ya geri adım attırdı: İsrail hükümeti yargı reformunu yumuşatıyor

ABD’nin çağrısı Netanyahu’ya geri adım attırdı: İsrail hükümeti yargı reformunu yumuşatıyor

İsrail lideri Netanyahu, aşırı sağcı hükümetinin, iki aydan uzun süredir ülke çapında protestoları ve Batılı ülkeler tarafından dile getirilen endişeleri yatıştırmak için yargı reformunda yumuşamaya gidileceğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalardır ısrar ettiği yargı reformunda yumuşamaya gidileceğini açıkladı. Duyuru, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'ya anayasal krizde uzlaşma ve fikir birliği arama çağrısının ardından geldi.

UZLAŞMAYA DESTEK

Beyaz Saray'a göre Biden, pazar günkü telefon görüşmesinde yargının elden geçirilmesi konusunda uzlaşmaya gidilmesini destekleyeceğini söyleyerek kontrol ve dengeleri, geniş bir anlaşma inşa etmeyi teşvik etti. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, ABD başkanına İsrail demokrasisinin iyiliği konusunda güvence verdi.

Koalisyon bildirisinde, 4 Ocak'ta tanıtılan orijinal yasa tasarısından daha ihtiyatlı bir dil kullanılırken, meclisin gözden geçirme oturumunda yasa tasarısında yapılan değişikliklere dikkat çekildi.

Yargıçları atama paneli başlangıçta planlandığı gibi, ancak hükümete daha az nüfuz sağlayan bir değişiklikle 9'dan 11 üyeye genişletilecek. Tasarıda daha önce, üç kabine bakanı, iki koalisyon milletvekili ve hükümet tarafından seçilen iki halk figüründen oluşan bir panel öngörülüyordu, bu da 7'ye karşı 4 oyla çoğunluk kazandırıyordu.

MUHALEFET HALA KARŞI

Değiştirilen tasarı ayrıca, meclis oturumunda olağan panel oylamasıyla ikiden fazla Yüksek Mahkeme yargıcının atanamayacağını şart koşuyor. Bunun dışındaki herhangi bir atamanın, seçim kurulu üyeleri arasından en az bir yargıç ve bir muhalefet milletvekiliyle beraber çoğunluk oyu ile onaylanması gerekecek. Koalisyon bildirisinde, "ulusal birliğe ve üzerinde anlaşmaya varma arzusuna gerçekten önem veren herkese yardım eli uzatıldığı" belirtildi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, önemli hiçbir şeyin değişmediğini söyleyerek öneriyi reddetti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Lapid, "Bu en son koalisyon önerisi, adalet sisteminin düşmanca ele geçirilmesi için bir plan" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN