ABD'nin özel aya iniş aracı fırlatıldı

ABD'nin özel aya iniş aracı fırlatıldı

Houston merkezli Havacılık Şirketi Intuitive Machines tarafından inşa edilen aya iniş aracı son Apollo ay görevinden 50 yıl sonra fırlatıldı. Dün planlanan fırlatma iniş aracının tahrik sisteminde kullanılan sıvı metanda tespit edilen düzensiz sıcaklıklar nedeniyle 24 saat ertelenmişti.

Houston merkezli Havacılık Şirketi Intuitive Machines tarafından inşa edilen aya iniş aracı, 50 yıldan fazla bir süredir ABD'nin ilk Ay'a inişini gerçekleştirmek amacıyla bugün erken saatlerde Florida'dan fırlatıldı.

Reuters’ta yer alan habere göre, şirketin Odysseus adlı Nova-C iniş aracı, Elon Musk'un SpaceX'i tarafından NASA'nın Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden uçurulan bir Falcon 9 roketinin üzerinde kısa bir süre sonra havalandı.

Fırlatma canlı bir NASA-SpaceX çevrimiçi video yayını ile izlendi.

DÜN FIRLATILMASI PLANLANIYORDU

Daha önce Çarşamba sabahı için planlanan fırlatma, iniş aracının tahrik sisteminde kullanılan sıvı metanda tespit edilen düzensiz sıcaklıklar nedeniyle 24 saat ertelendi. SpaceX, sorunun daha sonra çözüldüğünü söyledi.

Aynı zamanda NASA'nın yüklerini aya uçuran Astrobotic'in Peregrine iniş aracının başarısızlığı, İsrail ve Japonya'dan şirketlerin talihsiz çabalarının ardından özel bir şirketin üçüncü kez ay yüzeyine "yumuşak iniş" gerçekleştirememesi oldu.

Bu aksilikler, NASA'nın uzay uçuşu hedeflerini gerçekleştirmek için geçmişte olduğundan daha fazla ticari sektöre yönelmesinin karşılaştığı riskleri gösteriyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN