Afganistan'da Kabil düştü: Taliban girmeye başladı

Afganistan'da Kabil düştü: Taliban girmeye başladı

Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban, Kabil'e girdi. Taliban yetkilisi Kabil'den çıkmak isteyenlere güvenli çıkış hakkı verileceğini açıklarken, Taliban Sözcüsü Mücahid, başkent Kabil'in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ise Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşların Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçmesi çağrısında bulundu.

Taliban, Afganistan'daki ilerleyişini günden güne hızlandırırken bu sabah itibarıyla ise Kabil'e girdi. Önceki günlerde Afganistan'ın büyük vilayetlerini ele geçiren Taliban, uluslararası yetkililerin tahminlerinin aksine çok daha kısa bir sürede Kabil'i ele geçirmek için harekete geçti.

TALİBAN YETKİLİSİ: GÜVENLİ ÇIKIŞ HAKKI VERECEĞİZ

Taliban yetkilisi yaptığı açıklamada “Kabil’den çıkmak isteyen herkese güvenli çıkış hakkı vereceğiz. Kadınlardan güvenli yere geçmelerini talep ediyoruz. Savaşçılarımıza, şiddete başvurmamaları yönünde talimat verdik" dedi.

"KABİL'İ GÜÇ KULLANARAK ELE GEÇİRMEYECEĞİZ"

Taliban'dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil'in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

kabilllll.jpg

"HÜKÜMET VE ORDUDA ÇALIŞAN HERKES AFFEDİLECEK"

"Kimseden intikam almak istemiyoruz. Hükümette ve orduda çalışan herkes affedilecek" diyen Taliban sözcüsü, Afgan sivillere ülkelerinden kalma ve korku nedeniyle Afganistan'ı terk etmeme çağrısı yaptı. Sözcü, Afganistan hükümetiyle 'Kabil'in barışçıl şekilde teslim olması' için görüşmeler yaptıklarını da açıkladı.

"SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ AMA ATEŞKES İLAN ETMEDİK"

Reuters'a ayrıca açıklama yapan bir Taliban yetkilisi ise "Kontrolü ele geçirirken tek bir masum Afgan sivilin yaralanmasını veya öldürülmesini istemiyoruz ama ateşkes ilan etmedik" ifadelerini kullandı. Yetkili, "Afgan güçleri şu an ateşi kesmeli ve tüm siviller ile yabancıların çıkmasına izin vermeli. Taliban savaşçılarından, Kabil'in giriş noktalarında durmaları istendi. Mücahitler Kabil'de kimseyi öldürmedi veya yaralamadı" dedi.

afgan.jpg

AFGANİSTAN CUMHURAŞKANI NATO YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞÜYOR

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ise ABD'nin Afganistan Temsilcisi Zalmay Halilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle görüşme halinde olduğu belirtildi.

afgcumhur.jpgAfganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani

DIŞİŞLERİ'NDEN AFGANİSTAN'DAKİ TÜRKLERE ÇAĞRI

Taliban'ın Kabil'e girmesi sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığı, açıklama yaparak Afganistan'daki Türk vatandaşlarına çağrıda bulundu. Bakanlık,

Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Elçiliğin numarası "+93 79 782 82 83" olarak paylaşıldı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ TAHLİYE EDİLİYOR

ABD ordusu 20 yılın ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'deki büyükelçiliğini tahliye ediyor.
Kabil'in en önemli bölgelerinden Cadde-i Mesut bölgesinde bulunan elçilik, helikopterlerle tahliye edilmeye devam ediyor.

abd.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN