Afganistan'daki son durum İngiltere Parlamentosu'nu karıştırdı

Afganistan'daki son durum İngiltere Parlamentosu'nu karıştırdı

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesi sonrasında İngiltere Parlamentosu söz konusu durumu görüşmek üzere özel bir oturumla toplandı. Parlamento'da Johnson ve Biden'a sert eleştiriler getirilirken eski Başbakan May, "ABD'yi takip etmemiz gerektiğini hissettik ve bir dua ile bir gecede her şeyin yolunda olacağını mı umduk?" diyerek hükümetlerinin politikasını eleştirdi.

Taliban son olarak Kabil'e de girerek Afganistan yönetimini ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından ülkede kaos baş gösterirken, kaçmak isteyen Afganlar da havaalanında izdihama neden oldu. Havalanan uçaklara tutunarak ülkeden kaçmaya çalışanların düşerek hayatını kaybettiği görüntüler dünya basınında yankılandı. Kadınlar ise korku içinde geleceklerini düşünüyor.

Uluslararası toplumun ana gündem maddesi Afganistan olurken İngiltere parlamentosu da bu gündem başlığıyla toplandı. Parlamento, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden'a yönelik sert eleştirilere sahne oldu.

Euronews'te yer alan habere göre; oturumda söz alan İngiliz parlamenterin çoğu, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinde Biden ve Johnson’un da payı olduğu eleştirisini getirerek, iki devlet adamının da 'zeka, liderlik ve ahlaki görev anlayışı açısından başarısız olduğu' yolunda suçlamalarda bulundu.

JHONSON: SÖZLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRMEYECEĞİZ

Johnson ise Taliban'ı verdiği sözlere göre değil, yaptıklarına göre değerlendireceklerini belirterek “Bu rejimi, sözlerine göre değil tercihlerine, eylemlerine; teröre, suça ve uyuşturucuya karşı tutumuna; insani yardıma erişim, kız çocuklarının eğitim alma haklarına göre değerlendireceğiz" dedi.

'HÜKÜMETİMİZİN ŞAŞIRTICI BİR GÖNÜL RAHATLIĞI VAR'

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Johnson yönetimine Afganistan konusunda umursamaz bir politika izlediği suçlamasında bulundu. Starmer, “Afgan güçlerinin dayanıklılığı konusunda büyük bir yanlış hesaplama ve hükümetimizin Taliban konusunda şaşırtıcı bir gönül rahatlığı var” diyerek tepkisini dile getirdi.

'BİR DUA İLE BİR GECEDE HER ŞEYİN YOLUNDA OLACAĞINI MI UMDUK?'

Muhafazakar Parti’nin eski Başbakanı Theresa May, yaptığı konuşmada, iktidarın pazar günü Kabil'i yıldırım saldırısıyla ele geçiren Taliban'ın gücünü nasıl bu kadar yanlış hesapladığını sordu. “Afgan hükümeti hakkındaki anlayışımız bu kadar mı zayıftı? Sahadaki konum hakkındaki bilgimiz bu kadar mı yetersizdi? Yoksa ABD'yi takip etmemiz gerektiğini hissettik ve bir dua ile bir gecede her şeyin yolunda olacağını mı umduk?" ifadesini kullandı.

ABD BAŞKANI'NA SERT ELEŞTİRİ

Muhafazakar Parti’nin Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü ve kendisi de bir dönem Afganistan’da savaşmış olan Tom Tugendhat, gelişmeleri büyük bir öfkeyle izlediğini belirterek, "İyi insanların, içimden bir parça, hepimizden bir parça alarak toprağa gidişini izledim. Biden’ın birlikte savaştığım insanların cesaretini sorgulamasını görmek ve kaçtıklarını iddia etmesi utanç verici. Bayrağı için hiç savaşmamış olanlar, bunları yapanları eleştirirken dikkatli olmalı" diyerek ABD Başkanı’nı sert sözlerle eleştirdi.

'15 BİN KİŞİ ÖDÜRÜLMEYİ Mİ BEKLEYECEK?'

İngiltere, daha önce ilk yıl için 5 bine kadar Afgan mülteci alabileceğini, dana sonra ise çoğunluğu kadın, kız ve dini azınlıkların üyesi olmak üzere bu rakamın 20 bine çıkacağını bildirmişti. Oturumda söz alan İşçi Partisi üyesi Chris Bryant, ülkeye alınacak mültecilerle ilgili programın derhal hızlandırılmasını istedi ve “Diğer 15 bin kişi ne olacak onlar öldürülmeyi mi bekleyecek” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN