"Afrin'deki Suriyeliler, 'Türkiye'deki Suriyeliler geri dönmesin' eylemi yaptı" iddiası

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için yapılan projelere, Afrin'de yaşayan Suriyeliler pankart açarak eylem yaptığı iddia edildi. Teyit.org yaptığı incelemede, söz konusu eylemde protestocuların Suriyelilerin Suriye'ye dönmesini istemediklerine dair bir ifade geçmediğini duyurdu.

Suriye'deki iç savaşın etkisiyle Türkiye'ye geçici koruma statüsüyle göç eden çok sayıda mültecinin geri dönüşüne yönelik tartışmalar devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz" diye açıklama yapmıştı. Daha sonra yaptığı bir konuşmada da "Suriyelileri göndermeyeceğiz" diyen Erdoğan'ın iki farklı açıklama yapması gündemdeki yerini korurken, Suriye'de de dikkat çeken bir olay yaşandı.

Afrin'de yaşayan Suriyelilerin, Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönüşüne yönelik, İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlatılan 77 bin briket evin 57 bin 306'sını tamamlanmasını protesto etti.

Bir araya gelerek basın açıklaması yapan Suriyeli protestocuların, Suriyelilerin ülkeye geri gelmemesi için çağrıda bulunduğu iddia edildi. Sosyal yaşantılarının bozulacağı için eylem yaptığı ileri sürülen Suriyelilerin, "O zaman biz neden kaldık, bunca zorluğu çektik" diyerek protestoda bulunduğu iddia edildi.

Doğruluk analizleri yapan teyit.org sitesi ise, söz konusu protestoya ait videoya yönelik incelemede, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Teyit.org'ta yer alan analizde şu ifadelere yer verildi:

  • Videoda Türkiye'nin Suriye'deki mülteciler için yerleşim yeri inşa etme kararı protesto ediliyor.
  • Protestocular şu an sığınmak zorunda kaldıkları bölgelerden asıl memleketlerine dönmek istediklerini söylüyorlar.
  • Videoda sosyal yaşamın bozulacağına ya da Türkiye'deki Suriyelilerin Suriye'ye dönmesini istemediklerine dair bir ifade geçmiyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Türkiye'nin daha önce dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken, şimdi artık tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülkesi durumuna geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz" diye konuşmuştu.

Erdoğan, mart ayı ortasında yaptığı konuşmada ise "Bu güzel ülkemizde ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler 'seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyorlar. Biz göndermeyeceğiz. Çünkü biz ensarın ne olduğunu, muhacirin ne olduğunu peygamberi bir metot olarak çok iyi biliriz." demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN