Suriye Arap Birliği’ne 12 yıl sonra geri dönmüştü: Esad Prens Selman’la bir arada

Yıllardır iç savaşla kavrulan Suriye’nin lideri Esad, savaşın patlak vermesinden bu yana süren diplomatik tecridin ardından ilk kez uluslararası bir zirvede yer alıyor. Suriye liderini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman karşılarken, toplantıda söz alan Esad, “Bölgemizdeki en büyük tehlikelerden biri de tahrif edici İhvancı zihniyetle karışmış yayılmacı Osmanlı zihniyetidir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 12 yıl aradan sonra Arap Birliği zirvesine katılmak üzere dün akşam Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gitti. Rus işgali altındaki Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin de katıldığı program öncesi konuşan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, “Ukrayna'da barış için arabuluculuğa hazırız, Esad'ın katılımından memnunuz” dedi.

i.jpg
32'inci Arap Birliği Zirvesi'ne katılan liderlerden aile fotoğrafı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011 yılında ülkedeki iç çatışmalardan sonra Arap Birliği zirvesine katılmamış ve ilk defa bu yıl, 32’ncisi düzenlenen zirveye davet edilmişti. 2011'de protestoculara karşı sert tutumu ve ülkede başlayan iç savaş üzerine üyeliği askıya alınan Suriye bu ay örgüte geri kabul edildi.

İLK ADIMI BAE ATTI

Esad hükümeti 2011 yılında ülke genelindeki protestoları şiddetli bir biçimde bastırmış ve ardından ülkede iç savaş patlak vermişti. Arap Birliği bunun üzerine Suriye'nin üyeliğini 2011 yılında askıya almıştı. Sonraki yıllarda kamuoyunda pek görünmeyen Esad resmi olarak sadece müttefikleri Rusya ve İran'a ziyaretlerde bulunmuştu. 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye ile normalleşme yoluna giren ilk ülke olmuştu.

‘EN BÜYÜK TEHLİKE OSMANLI ZİHNİYETİ’

Arap Birliği zirvesinde söz alan Esad, Arap ülkelerinin dış müdahaleler karşısında birlik olması gerektiğini belirterek Türkiye'nin askeri politikalarını eleştirdi. Esad, “Bölgemizdeki en büyük tehlikelerden biri de tahrif edici İhvancı zihniyetle karışmış yayılmacı Osmanlı zihniyetidir” ifadelerini kullandı.

Suriye merkezli SANA haber ajansının aktardığına göre Esad şöyle konuştu:

“Sebepleri değil sonuçları ele alarak geleceğimizi tehdit eden, krizlerimizi üreten ana başlıkları araştırmak, gelecek nesilleri boğmamak için sebepleri değil, tehditlerin riskleri vardır, fırsatları da vardır. Bugün prensiplerden, ahlaktan, dostlardan ve ortaklardan yoksun Batı hegemonyasının bir sonucu olarak ortaya çıkan çok kutuplu bir dünyada ortaya çıkan uluslararası durumu değiştirme fırsatıyla karşı karşıyayız. İşlerimizi en az dış müdahale ile yeniden düzenlemek için tarihi bir fırsattır. Bu, bugün şekillenmekte olan bu dünyada yeniden konumlanmamızı, böylece onun aktif bir parçası olabilmemizi, zirveden önce gelen ve bugün ulaşan uzlaşmalardan kaynaklanan olumlu atmosfere yatırım yapmamızı gerektirir.

Bu zirveyi çalkantılı bir dünyada yapıyoruz. Bu zirvede zirveye ulaşan Arap-Arap, bölgesel ve uluslararası yakınlaşma ışığında umut artıyor. Savaş ve yıkım yerine kalkınma ve refah için bölgemizde barış için aramızda dayanışma için Arap eyleminin yeni bir aşamasının başlangıcı olacağını umuyorum.

Kendi işlerini kendileri yönetebiliyorlar ve biz sadece onların ülkelerine dış müdahaleyi engellemek ve talep edildiğinde onlara özel olarak yardımcı olmak zorundayız. Suriye’nin dünü, bugünü ve geleceği Arabizm’dir ama aidiyet Arabizm’idir, kucaklama Arabizm’i değil. Sarılmalar gelip geçicidir ama bağlılık kalıcıdır. İnsan bir kucaklaşmadan diğerine bir nedenle geçebilir ama ilişkisini değiştirmez; kim onu ​​değiştirirse, her şeyden önce şirksizdir ve kalbe düşen koynunda kalmaz ve Araplığın kalbi Suriye’dir ve kalbindedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN