Aşırı sağcı Fransız lider Le Pen'den şaşırtan açıklama: Seçimi kazanırsam Senegal için çalışacağım

Aşırı sağcı Fransız lider Le Pen'den  şaşırtan açıklama: Seçimi kazanırsam Senegal için çalışacağım

Fransa'da 24 Nisan'da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi iki turu öncesinde, aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, seçimden zaferle ayrılması halinde Senegal'in BMGK daimi üyesi olması için çaba harcayacağını açıkladı. Aşırı sağcı liderin bu açıklamaları şaşkınlık yarattı.

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yüzde 28,6, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'in ise yüzde 23,9 oy aldığı cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. İki aday 24 Nisan'da tekrar karşı karşıya gelecek.

24 Nisan'da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesinde aşırı sağcı aday Marine Le seçimden zaferle ayrılması halinde Senegal'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) daimi üyesi olması için çaba harcayacağını belirtti.

Senegal basınında yer alan haberlere göre; Le Pen, Senegal'i öven ifadeler kullandı.

Fransa'nın yeniden "sessiz ülkelerin savunucusu" ve "uluslararası diyaloğun mimarı" olması gerektiğinin altını çizen Le Pen, seçilmesi halinde Hindistan ve bir Afrika ülkesinin BMGK'ye daimi üye olmasını önereceğini kaydetti.

''SEÇİLİRSEM SENEGAL İÇİN ÇALIŞACAĞIM''

Le Pen, bu Afrika ülkesinin Senegal olacağını belirterek, "Açık konuşmak gerekirse eğer seçilirsem, Afrika'nın saygın ve bilge ülkesi Senegal'e BMGK daimi üyeliği verilmesi için uğraşacağım." ifadesini kullandı. Göçmen ve yabancı karşıtı fikirleriyle bilinen Le Pen'in Senegal hakkındaki bu ifadeleri şaşkınlık yarattı.

AFRİKA'NIN BMGK'DE DAİMİ ÜYELİK TALEBİ

BM Genel Kurulu'nda yüzde 28 ile en çok temsil edilen grup Afrika ülkeleri olsa da BMGK'de çoğu kendilerini ilgilendiren konuların hiçbirinde daimi üye olmadıkları için söz hakları bulunmuyor.

Sadece Afrika ülkeleri değil, Asya ve Latin Amerika ülkeleri de daimi üye olmak istediklerini dile getirseler de BMGK'de veto yetkisi bulunan 5 daimi üye ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Birleşik Krallık bu taleplere sıcak bakmıyor.

Özellikle Afrikalı liderler, BMGK'de alınan kararların yüzde 70'inin Afrika'yı ilgilendirmesine rağmen konseyde hiçbir Afrika ülkesinin söz hakkı bulunmamasına tepki gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN