Atom Ajansı'ndan 'Zaporijya' uyarısı! 'Durum kötüleşiyor'

Atom Ajansı'ndan 'Zaporijya' uyarısı! 'Durum kötüleşiyor'

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar neredeyse 6 aydır aralıksız sürüyor. Rusların kontrolündeki ve Avrupa’nın en büyük nükleer santrali konumundaki Zaporijya Nükleer Santrali'nin hasar gördüğü saldırıya ilişkin açıklama yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu genel direktörü Grossi, nükleer güvenlik kurallarının ihlal edildiğine dikkat çekerek “Çernobil’de olduğu gibi ekip göndermeliyiz” derken, Ukrayna lideri Zelenskiy, ''Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durum kötüleşiyor'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı savaşta 6 aya yaklaşılırken 5 Mart'tan bu yana Rus ordusunun kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin hasar görmesi Avrupa'da tedirginliğe neden oldu.

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’nın Zaporijya kentindeki nükleer santralin hasar gördüğü saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

IAEA Genel Direktörü Grossi, söz konusu saldırının hem Ukrayna hem de çevresinde ciddi bir nükleer felaket tehdidi oluşturduğunun altını çizerek, “IAEA, bu ciddi durum hakkında bilgilendirildi. Ukrayna'ya göre reaktörlere herhangi bir hasar gelmedi ve radyolojik salınım olmadı. Ancak, santralin başka yerlerinde hasar var. Zaporijya nükleer santralinin emniyetini ve güvenliğini tehlikeye atan askeri harekat kesinlikle kabul edilemez ve ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Tesise yönlendirilen herhangi bir askeri ateş gücü, potansiyel olarak felaketle sonuçlanacak durumlara yol açabilir ve bu ateşle oynamak anlamına gelir. Acilen tüm tarafları, altı reaktörü bulunan bu önemli nükleer tesisin çevresinde azami itidal göstermeye şiddetle çağrıda bulunuyorum” dedi.

“Çernobil’de olduğu gibi ekip göndermeliyiz”

Grossi, IAEA’nın bölgeye bir ekip göndermesi gerektiğini belirterek, “IAEA ekibi, yılın başlarında Çernobil ve Güney Ukrayna'ya yaptığı gibi Zaporijya’ya da gitmeli. Bir emniyet ve koruma misyonunu bir araya getirebilir, ihtiyaç duyulan yardımı ve tarafsız değerlendirmeyi sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: Durum kötüleşiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, nükleer santralin hasar gördüğü saldırının gerçekleştiği Zaporijya kentinde durumun kötüleştiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durum kötüleşiyor. Rus teröristler bir nükleer santrali terör için kullanan ilk ülke oldu. Bu santral, Avrupa'nın en büyüğü. Dünyanın dikkatini buna çekeceğiz ve böylesine küresel bir tehdit oluşturduğu için Rusya'ya yeni yaptırımlarda ısrar edeceğiz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN