BAE'li subaylar ABD'li güvenlik şirketi ile 160 kişiyi öldürdü: BAE'nin suikast listesi sızdı

BAE'li subaylar ABD'li güvenlik şirketi ile 160 kişiyi öldürdü: BAE'nin suikast listesi sızdı

BAE'nin Yemen'deki siyasi amaçlı suikastları finanse ettiğini ortaya çıktı. BBC, Husilerin kontrol etmediği Güney Yemen'deki suikast furyasının, ABD özel güvenlik şirketi Spear, eğittiği BAE subayları ve kullandıkları yerel unsurların işi olduğunu yazdı. BAE, Yemen'de Kaideci kullanmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 160'tan fazla suikast gerçekleştiren BAE'nin öldürdüklerinin çoğunluğu Müslüman Kardeşler üyesi.

İran destekli Şii Husilerin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdiği Yemen'e Mart 2015'te saldırı başlatan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun üyesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen'deki siyasi amaçlı suikastları finanse ettiğini ortaya çıktı.

İran destekli Şii Husilerin büyük bölümünü kontrol altına aldığı Yemen'de, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona üye Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) siyasi amaçlı suikastları finanse ettiği ortaya çıktı. Amerikan paralı askerler ve onların eğittiği BAE subaylarının, Abu Dabi Emiri ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en Nahyan'ın talimatlarıyla Yemen'de "ölüm listesine" alınan kişileri "temizledikleri" iddia edildi.

Haberde, BAE'nin bu operasyonlarda Amerikalı paralı askerler ve eğittikleri BAE subayları ile yerel unsurları kullandığı belirtiliyor. Bu kişilerin, Yemen'deki terör örgütü unsurlarını hedef aldıkları iddia edilirken, gerçekte BAE'nin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği vurgulandı.

Yemen’de yaşanan insanlık felaketinin Suudi liderliğindeki, BAE'nin önemli rol oynadığı Arap ülkeleri koalisyonunun eylemleri sonucu daha da kötüleştiği belirtildi. Bu koalisyona ABD, Britanya ve Fransa'nın da destek verdiği ifade edildi.

Özellikle, BBC'nin haberinde, Yemen'in güney bölgelerinde son 3 yıl içinde gerçekleşen 100'den fazla suikastın, BAE'nin finanse ettiği eylemler olduğu ve bu suikastların çoğunun Islah Partisi üyelerine yönelik olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca, Spear Operations Group adlı Amerikan güvenlik şirketinin BAE tarafından Yemen'de suikast düzenlemek üzere tutulduğu ve ilk suikast girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı açıklandı. İlk suikastın hedefi olan Yemenli milletvekili Ansaf Mayo'nun, Husilerin tanımadığı Suudi destekli hükümetin geçici başkenti olan Aden'deki Islah lideri olduğu ifade edildi.

BBC muhabirinin, Spear'ın bu operasyonlarına ilişkin soruları, ABD ve BAE hükümetleri tarafından ya yalanlandı ya da yanıtsız bırakıldı. ABD'nin CIA'si ise, bu tür bir operasyonu onayladığı iddiasının yanlış olduğunu belirtti. Bu durum, Yemen'deki siyasi ve askeri dengeler üzerinde BAE'nin etkisinin yanı sıra, bölgedeki uluslararası güçlerin rolüne dair önemli soruları da beraberinde getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN