Bahçesinden 5 bin yıllık 22 mezar çıktı! Öylece üzerinden geçip gidiyormuş: Mezarları açan arkeologlar şok geçirdi

Bahçesinden 5 bin yıllık 22 mezar çıktı! Öylece üzerinden geçip gidiyormuş: Mezarları açan arkeologlar şok geçirdi

Kuzey İtalya’ya bağlı bir belediye olan San Giorgio Bigarello’da yapılan bahçe çalışmasında 5 bin yıllık 22 mezar çıktı. Öyle ki ev sahibi yıllardır öylece üzerinden geçip gidiyormuş. Mezarları açan arkeologlara şok geçiren görüntülerin detayı haberimizde…

Kuzey İtalya’daki San Giorgio Bigarello’da bahçe çalışması esnasında yapılan keşif herkesi şaşkına çevirdi. Bölgeye giden arkeologlar bahçeden geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan 22 mezar ve insan kalıntıları çıkardı. Mezarların birçoğunda hançerler, ok uçları ve bıçaklar da dahil olacak şekilde çeşitli çakmaktaşı silahlar vardı.

“OLDUKÇA İYİ DERECEDE KORUNMUŞ”

İtalya Kültür Bakanlığı arkeoloji görevlisi Simone Sestito, Mezarların bazılarında sabuntaşı boncuklardan yapılmış kolyeler gibi mezar eşyaları da vardı. Oldukça iyi derecede korunmuş en az altı veya yedi mezar bulduk” dedi.

22-yillik-mezar-1.jpg

Mezarlığın kuru bir tepede yer alması ise, kuru kumun iskeletlerin birçoğunu korumasına neden olmuş.

Arkeologlar iskeletlerin genel olarak sol taraflarına, bacakları göğüslerine bükülmüş ve başları kuzeybatıya dönük biçimde gömüldüğünü fark etti. Sestito bu konuyla ilgili, “Cesetlerin konumlandırılması, kuzey İtalya’daki Remedello olarak bilinen başka bir Kalkolitik Çağ kültürüyle bir bağlantı olabileceğini gösteriyor.” diyor. Çünkü, o kültürün insanları da ölülerini bu şekilde gömüyordu. Bu durum da iki toplum arasında bazı paralellikler olduğunun göstergesi.

22-yillik-mezar-2.jpg

Sestito, kendisi ve ekibinin San Giorgio Bigarello bölgesindeki mezar eşyalarının ve kemiklerinin tamamını kazdığını ve oraya kimin gömüldüğü hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla iskeletlerdeki DNA’yı analiz etmek için Bologna Üniversitesi’ndeki araştırmacılarla birlikte çalıştıklarını söylüyor.

Arkeologlar önceden San Girogio Bigarello’da eski insan kalıntılarına rastlamıştı. 2007’de başka bir araştırma ekibi, kucaklaşmış şekilde gömülmüş 6 bin yıllık bir çift iskelet bulmuş bu da onlara “Valdaro Aşıkları” ismi verilmesine neden oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN