Batı Şeria’da işgale devam

Batı Şeria’da işgale devam

İsrail Parlamentosu, Batı Şeria’da 2005’te boşaltılan dört Yahudi yerleşimine giriş yasağını kaldırdı. Kararın Ramazan öncesinde gerginliği alevlendirmesinden kaygı duyuluyor. Karara dünyadan tepki yağarken Ankara da kınama mesajı yayınladı. ABD, İsrail’in Washington Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

İsrail Parlamentosu, İsrail vatandaşlarının Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimine dönüş yasağını kaldıran düzenlemeyi kabul etti. Yasak, 2005’te İsrail’in işgal altındaki Gazze’den planı kapsamında konmuştu. Tasarı, uluslararası tepkilere neden olmuştu. Londra’da Yüksek Mahkeme’de görülen bir davada bu Yahudi yerleşimlerinin Filistin topraklarında inşa edildiğine hükmedilmişti. Tasarının yürürlüğe girebilmesi için ordunun onayı gerekiyor. Ancak kararın Ramazan öncesinde gerginliği alevlendirmesinden kaygı duyuluyor.

1967’deki Arap-İsrail savaşından sonra İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e inşa edilen 140 yerleşimde yaklaşık 600 bin Yahudi yaşıyor. Uluslararası toplumun büyük bir kısmı bu yerleşimlerin yasa dışı olduğunu söylüyor. İsrail bunu reddediyor. 18 yıl önce İsrail Parlamentosu, Gazze Şeridi’nden çekilme planına onay vermiş, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Sa-Nur, Ganim, Kadim ve Homeş Yahudi yerleşimlerinin de boşaltılmasını kararlaştırmıştı. Ancak bir grup yerleşimci Homeş’te kaçak olarak bir dini okul açmış ve bazı evler inşa etmişti.

İsrail’in tarihindeki en sağcı ve en milliyetçi hükümeti olan Benyamin Netanyahu liderliğindeki yeni koalisyon, bu kaçak binalara yasal statü kazandırmak istiyordu. İsrail’de Yahudi yerleşimi karşıtı Peace Now örgütü, yerleşimcilerin şiddet olaylarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın sözcüsü kararı kınadı ve İsrail hükümetinin uluslararası hukuka meydan okuduğunu söyledi.

İsrail büyükelçisini çağıran ABD yönetimi de İsrail Parlamentosu’nun kararının “çok rahatsız edici” olduğunu söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve Batı Şeria’da bazı yasa dışı yerleşimlerin tahliyesine ilişkin yasada iptal öngören değişiklikler yapılmasını kınadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN