Belçika 'İsrail' kararını bekliyor: 'Adalet Divanı saldırıları durdur derse…'

Belçika 'İsrail' kararını bekliyor: 'Adalet Divanı saldırıları durdur derse…'

İsrail’in binlerce masum sivili katlettiği saldırılara ilişkin dava Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye devam ederken, Belçikalı yetkililer, mahkemenin Gazze'ye saldırıların durması yönünde karar alması halinde bunu tam destekleyeceklerini bildirdi.

Belçika, İsrail'i soykırımla suçlayan Güney Afrika'nın açtığı davada Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD), Gazze'ye saldırıların durması yönünde kararı alması halinde bunu tam destekleyeceğini kaydetti.

Flaman Sosyalistlerden (SP.A) Belçika Kalkınma İşbirliği ve Büyükşehirler Bakanı Caroline Gennez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Belçika, UAD’daki davaya tam desteğini tekrar teyit ediyor. UAD, İsrail'den Gazze'ye yönelik askeri operasyonunu durdurmasını isterse ülkemiz bunu tam destekleyecek" ifadelerini kullandı.

"Doğru yönde adımlar; ülkemiz insan hakları ve insancıl hukuk için sorumluluğunu üstleniyor" değerlendirmesini yapan Gennez, "Ben de her düzeyde, en kısa sürede Gazze'ye insani yardımların tamamıyla ulaştırılmasını sağlama hedefinin gerçekleştirilmesine bağlı kalacağım" taahhüdünde bulundu.

Belçikalı Bakan, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası düzeyde daimi ateşkes, tam insani erişim, esirlerin serbest bırakılması, uluslararası hukuka uyulması ve iki devletli çözüm için çaba göstermeye devam ettiğini vurguladı.

ÇAĞRI YANITSIZ KALMADI

Belçika hükümetinin bu kararı, Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter'in çağrısının ardından geldi. De Sutter, ülkesinin İsrail'in Gazze'deki soykırım tehdidine karşı sessiz kalamayacağını belirterek Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanında İsrail'i soykırımla suçlayarak açtığı davaya destek verilmesi çağrısında bulunmuştu.

İktidar koalisyonunda Flaman Yeşiller Partisinin temsilcisi olan De Sutter, 9 Ocak'ta X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Belçika, Gazze'deki insanların sonsuz çilesini sadece kenarda izleyemez. Soykırım tehdidine karşı harekete geçmeliyiz. Belçika'nın, Güney Afrika'nın liderliğini takip ederek Uluslararası Adalet Divanında eyleme geçmesini istiyorum. Belçika hükümetine bu öneride bulunacağım" ifadelerine yer vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN