ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri müdahalesini kınamak isteyen çok sayıda gösterici, Beyaz Saray önünde bir araya geldi. Protestocular, Trump yönetiminin attığı adımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak müdahalenin durdurulması çağrısında bulundu.
Gösteride taşınan pankartlarda, “Petrol için kan dökülmesin”, “Bu savaş yasal değil”, “ABD ellerini Latin Amerika’dan çek” ve “Kongre, Trump’ın savaşını durdur” ifadeleri yer aldı. Eylemciler, ABD Kongresi’ni yürütmenin askeri adımlarını engellemeye çağırdı.
Protestoların arka planında, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta önceki gün yerel saatle 02.00 civarında duyulan patlama ve uçak sesleri bulunuyor. Venezuela yönetimi, bu gelişmelerin ardından ABD’yi ülkenin çeşitli bölgelerinde sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemekle suçladı.
ABD Başkanı Donald Trump ise yaptığı açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı “büyük çaplı bir saldırı” düzenlendiğini ve Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurdu.
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, Maduro ve eşi Cilia Flores hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Bondi, Maduro’ya “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı, ABD’ye karşı makineli tüfek ve yıkıcı cihazlara sahip olma” suçlamalarının yöneltildiğini bildirdi.
