BM Genel Sekreteri Guterres, barış operasyonlarının son yıllarda ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek bu konuda yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) konuşan Genel Sekreter Antonio Guterres, BM barış operasyonlarının dünyanın en çaresiz bölgelerindeki insanları ve toplulukları koruduğunu, bu operasyonların, barışı koruma misyonları ile özel siyasi misyonları kapsadığını söyledi.
‘SAVAŞLAR ARTIK DAHA ÖLÜMCÜL’
BM barış operasyonlarının faaliyet alanlarının erken uyarı sistemlerinden önleyici diplomasiye, barış inşasından barış anlaşmalarının denetlenmesine ve sivillerin korunmasına kadar geniş bir yelpazeyi içerdiğini kaydeden Guterres, ateşkes müzakerelerinin sahada uygulanmasına, seçim desteğinden gözlemci misyonlarına kadar birçok kritik görevi yerine getirdiklerini anlattı.
"Ancak barış operasyonları, yeni yaklaşımlar gerektiren ciddi engellerle karşı karşıya" diyen Guterres, savaşların giderek daha karmaşık ve ölümcül hale geldiğini, daha uzun sürdüğünü ve küresel ve bölgesel dinamiklerle iç içe geçtiğini dile getirdi.
‘UZLAŞMA HER ZAMANKİNDEN DAHA ZOR’
BM Genel Sekreteri, dünya genelinde müzakere yoluyla uzlaşmaya varmanın her zamankinden daha zor hale geldiğine dikkati çekti. Barış operasyonlarının ulusal sınırları aşan tehditlerle karşı karşıya kaldığına işaret eden Guterres, terör ve aşırıcı gruplar, organize suç örgütleri, yeni teknolojilerin silah olarak kullanılması ve iklim değişikliğinin etkilerinin BM'nin yanıt verme kapasitesini zorladığını kaydetti.
Guterres, "Uluslararası hukuk, insan hakları ve BM Şartı'na yönelik ihlallerin cezasız kalması, kaygı verici bir boyuta ulaşmıştır. Ülkeler ve bölgeler arasında ve hatta içinde güven duygusu giderek azalmaktadır. Tüm bu zorluklar ve daha fazlası, çatışmaların alevini körüklemekte, barışı sağlama çabalarını sekteye uğratmaktadır" diye ekledi.