BM Komiseri Türk: Hem İsrail hem Hamas savaş suçu işledi

BM Komiseri Türk: Hem İsrail hem Hamas savaş suçu işledi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Hamas'ın 7 Ekim saldırıları ve İsrail'in sonrasında Gazze'de başlattığı ayrım gözetmeyen bombardımanda her iki tarafın da savaş suçu işlediğini söyledi. "Bir tarafın eylemleri, diğer tarafı temize çıkarmaz" diyen Türk, acil ateşkes çağrısı yaptı. Türk, "İsrail'in Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması da savaş suçu, sivillerin zorla ve kanunsuz bir biçimde tahliye edilmesi de savaş suçu" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'de hem Hamas'ın hem İsrail'in savaş suçu işlediğini söyledi. BM Komiseri Türk, Hamas'ın 7 Ekim saldırıları ve İsrail'in sonrasında Gazze'de başlattığı ayrım gözetmeyen bombardımanda her iki tarafın da savaş suçu işlediğini söyledi. Beş günlük Ortadoğu ziyareti kapsamında Gazze-Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret eden BM yetkilisi, insani yardımların artırılması için de çağrı yaptı.

Türk, her iki tarafın da birbirlerine yönelttiği savaş suçları konusunda açık konuştu. "Filistinli silahlı grupların 7 Ekim'de gerçekleştirdiği katliamlar tiksindiriciydi, bunlar savaş suçuydu - ellerinde hâlâ rehinlerin olması da öyle" derken, "İsrail'in Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması da savaş suçu, sivillerin zorla ve kanunsuz bir biçimde tahliye edilmesinin de savaş suçu olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

İŞGALE SON VERİLMESİ İÇİN ÜÇ 'ŞART' SAYDI

Türk, Gazze Şeridi'ne Mısır üzerinden insani yardım girişinin İsrailli ve Mısırlı yetkililer tarafından kısıtlanmasını da eleştirerek, 'adil olmayan ve dehşet verici derecede az' yardım gönderilebildiğini söyledi. "Tarafların hemen şimdi ateşkesi kabul etmesi için bir acil durum çağrısı yapıyorum" diyen Türk, bölgede insan hakları açısından üç şeyin şart olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, bu şartları Gazze'ye yeterli insani yardım gönderilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve işgale kalıcı bir şekilde son verilmesi olarak sıraladı.

'UÇURUMUN KENARINDAN DÜŞTÜK VE BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ'

"Uçurumun kenarından düştük ve bu böyle devam edemez" diyen Türk, "Bir tarafın eylemleri, diğer tarafı temize çıkarmaz" tepkisini gösterdi. Türk, "56 yıllık işgal tarihini düşündüğümüzde bile, sadece Gazze, İsrail ve Batı Şeria değil, bölgedeki halklar açısından tanıklık ettiğimiz en tehlikeli durumu yaşıyoruz" çıkışı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN