Bu bölgeye giden aklını kaybediyor! Sağlıklı kalanlar çığlık sesleri geldiğini söylüyor, adeta lanetlenmiş bir yer

Bu bölgeye giden aklını kaybediyor! Sağlıklı kalanlar çığlık sesleri geldiğini söylüyor, adeta lanetlenmiş bir yer

2022 yılında keşfedilen krater, yerli halkın aklını kaybetmesine neden oluyor. Korkudan bölgeye gidemeyen halk, kraterin derinliklerinden çığlık seslerinin geldiğini ve dev patlamaların duyulduğunu kaydediyor. İşte o krater hakkında ilginç bilgiler...

Rusya'nın Sibirya bölgesinde kötü şöhretiyle bilinen 'cehenneme açılan kapı' yaklaşık 650 bin yıl öncesine dayanan iklim sırlarını gün yüzüne çıkardı.

gidenlerin-aklini-yitirdigi-krater-3.jpg

DÜNYANIN EN ESKİ İKİNCİSİ

'Yeraltı Dünyasına Açılan Kapı' veya bilim adamlarının resmi olarak verdiği isimle 'Batagay' olarak bilinen bu bölge, dünya üzerinde keşfedilen en eski ikinci permafrost. Yaklaşık 0,3 mil karelik bir alanı kaplayan dev mega çökme, iklimin günümüzden yaklaşık 650 bin yıl önce nasıl olduğuna dair sırları açığa çıkardı.

gidenlerin-aklini-yitirdigi-krater-2-001.jpg

TV100'de yer alan habere göre, uzmanlar, inebildikleri en derin yerdeki buzun en eski tabakasının o dönemde oluştuğunu keşfettiler, fakat o yıldan yaklaşık 200 bin yıl öncesine kadar bir boşluk bulunuyor. Bilim insanları o boşluğun donma olabileceği görüşünde hemfikir.

Konu hakkında açıklama yapan bir uzman şunları söyledi: "Permafrostta çok fazla eski karbon olduğu gerçeği göz önüne alındığında, permafrostun iklime nasıl tepki verebileceğini tahmin etmemize biraz yardımcı olabileceğimizi umuyoruz. Ama kesinlikle daha fazlası var."

gidenlerin-aklini-yitirdigi-krater-1-001.jpg

İLERLEYEN ZAMANLARDA TEHLİKELİ OLUŞTURABİLİR

Batagay permafrostu ilk olarak 2022'de Rusya'nın Yauktia kentinde yerel halk tarafından görüldü. Kraterden yüksek sesli patlamalar ve 'çığlıklar' gibi korkunç sesler duyduklarını iddia ettiler, bu nedenle ona 'Yeraltı Dünyasına Geçit' takma adını verdiler.

Sahadaki arazi, 2,58 milyon yıl önceki Kuaterner Buzul Çağı sırasında kalıcı olarak donmuştu. 1960'lı yıllarda ormanlık alan temizlendiğinde, güneş ışığı yere ulaştı ve onu ısıtmaya başladı. Topraktaki buz erimeye başladı, bu da zeminin sıkışmasına ve çökmesine neden oldu.

İlerleyen zamanlarda arazinin çoğunu yutabileceği ve etrafındaki köyler için tehlike oluşturabileceği düşünülüyor.

gidenlerin-aklini-yitirdigi-krater-4-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN