Ülkü Tamer için güneş topluyoruz

Ülkü Tamer için güneş topluyoruz

Gaziantep’te çıkarılan ‘Çelebi’ dergisi son sayısında ‘Güneş Topla Benim İçin’ gibi şiirleri dillere pelesenk olan Ülkü Tamer’i dosya konusu yaptı. 29 yazarın Tamer’i her yönüyle değerlendirdiği dosyada ‘Ülkü Tamer Üzerine Prof. Dr. Turgay Anar ile Söyleşi’ bölümü çok önemli. Daha önce şairin ‘Bütün Yazıları’nı yayıma hazırlayan Anar, dizinin son kitabı ‘Keşke Sadece Seyircisi Olabilseydim’de de üstadın sinema, tiyatro ve futbol yazılarını toplayarak şahane bir iş çıkarmıştı.

TANER AY

Gaziantep’te dört ayda bir yayımlanan ‘Çelebi’ dergisi son sayısında Ülkü Tamer’i dosya konusu yaptı. Biliyorsunuz, derginin geçen yıl da bir Mitat Enç sayısı vardı. Sağdan veya soldan, kapitalist edebiyat pazarının dayatmalarının dışında güzellikler arayanlara, ‘Çelebi’nin en azından bu iki sayısını mutlaka edinmelerini öneririm. Ben Ülkü Tamer’i sadece şâir, yazar ve çevirmen olduğu için sevmiyordum; belki de şâirliğinden ve yazarlığından daha fazla, onu, kedici, sinema ve futbol delisi kimlikleriyle seviyordum. Bir dönem Radikal gazetesini de onun bu özelliklerini öne çıkardığı yazıları nedeniyle aldığımı anımsıyorum. Çünkü, Ülkü Tamer’in Radikal’deki yazılarını okurken, aynada kendimi görmüş gibi oluyordum.

11kr02celebi-dergi.jpg

29 YAZAR HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİYOR

29 yazarın Ülkü Tamer’i her yönüyle değerlendirildiği Ülkü Tamer dosyasında ‘Ülkü Tamer Üzerine Prof. Dr. Turgay Anar ile Söyleşi’ bölümü çok önemli. Turgay Anar daha önce Ketebe Yayınları’na Ülkü Tamer’in ‘Bütün Yazıları’nı dört kitap olarak hazırlamıştı. Dergide ayrıca Reşit Güngör Kalkan’ın ve Betül Nurata’nın Ülkü Tamer’in renkli kişiliğine ilişkin yazıları benim için keyifli okumalar oldu. M. Fatih Kutlubay’ın ‘Ev ve Antep, Mekânın Poetikası Bağlamında Ülkü Tamer Eserleri’ ile Muhammet Erdevir’in ‘Alleben Öyküleri’nde Geçmiş ile Şimdinin Mekânsal Tanışıklığı’ yazıları da öyle. Dergi bana iki gün önce ulaştığından, Hasan Sakın’ın ve Emine Selcen Akkuş’un ‘akademik metinler gibi’ yazılarını okumayı ise, önümüzdeki haftaya bıraktım.

Ülkü Tamer dosyasında yazısı bulunan isimlerin tamamı ise şöyle: Ahmet Menteş, Betül Nurata, Büşra Yalçınkaya, Ebru Özden Güroğulları, Dr. Emine Selcen Akkuş, Fehmi Demir, Feridun Andaç, Hande İkbal, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sakın, Haydar Ergülen, Işık Sungurlar, İbrahimDaş, İsmail Kılınç, M. Fatih Kutlubay, M. Tuğrul Çolak, Mehmet Yılmaz, Muhammet Erdevir, Murat Serdar Çakıroğlu, Nevin Balta, Reşit Güngör Kalkan, Rümeysa Bedirhanoğlu, Sema Bayar, Serkan Özer, Şahin Taş, Prof. Dr. Turgay Anar, Veysel Altuntaş, Yaşar Vural, Yusuf Ziya Karaoğlu ve Zafer Saraç.

Başta Ali Gezginci, Ahmet Şahin ve Oğuzhan Saygılı olmak üzere, ‘Çelebi’nin ‘Ülkü Tamer’ sayısında emeği bulunan herkesi kutlarım.

OKURUNU SAHAFLARA ÇEKEN BİR POLİSİYE

Yeri gelmişken, Turgay Anar’ın Kapı Yayınları’ndan iki ay önce çıkan polisiye romanı ‘Körgörü’ için polisiyecilerin yazacağı umuduyla bir süredir bekliyorum. Ancak, kalemini oynatan olmadığı gibi, meclislerde ismini anana da rastlamadım. Kapitalist edebiyat pazarında çok şeyin ‘yayınevi etiketi’ olduğu bir defa daha ‘Körgörü’nün ıskalanmasıyla ortaya çıktı. İnanın, bu roman ‘büyük’ yayıncılardan birinin etiketiyle çıksaydı, raspa yapan simsarlar yazmakta yarışırlardı. Size baştan şunu söyleyeyim: Polisiye okumayı seviyorsanız ve muhibbân-ı kütüp iseniz, ‘Körgörü’den büyük keyif alacaksınız. Turgay, polisiye edebiyatı biz muhibbân-ı kütüp için sahhaflara çekip, Roman Polanski’nin ’99 yapımı ‘Dokuzuncu Kapı’ filmindeki gibi kitaplardan tekinsiz bir dünyaya kaldırım taşları döşüyor…

11kr02korgoru.jpg

HAFTANIN ÖNERİLERİ

Bu hafta önereceğim diğer kitaplar şunlar: Enis Batur’un Kızılay Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan ‘Sanat Bakacından Savaş’ı, Soner Demirbaş’ın Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan şiir kitabı ‘Koruda Söylenen’i, Selçuk Karakılıç’ın yamına hazırlayıp Ötüken Neşriyât’tan çıkan Halid Ziya Uşaklıgil’in ‘Nemide’si, Fatma İçyer’in Dergâh Yayınları’ndan çıkan ‘Teyzeler ve Maymunlar’ı, Fatin Hazinedar’ın Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları’ndan çıkan ‘Deniz Lekesi’ (‘Bir daha bırakır mıyım / Deniz fenerinin yanına / Ateş böceğini? / Nereden bilebilirdim / Sabaha kadar / Deniz feneriyle / Işık yarıştırıp / yorgun düşeceğini?’), Besim F. Dellaloğlu’nun Timaş Yayınları’ndan çıkan ‘İkondan Kanona’sı, Hikmet Temel Akarsu’nun Küçük Yayıncı’dan çıkan ‘Matem Güncesi’ ve Abdullah Ezik’in yayına hazırlayıp Vakıfbank Kültür Yayınları’ndan çıkan Memduh Şevket Esendal’ın ‘Otlakçı’sı. Hikmet’in ‘Matem Güncesi’ne önümüzdeki haftaların birinde değineceğim, çok erken bir yaşta kaybettiği ablasının ardından mersiye tarzında tuttuğu bu günce, insanın ruhunu acıtıyor.

SİNEFİLLERİN MERAKLA OKUYACAĞI ‘KARE AS’LAR

Turgay Anar’ın yayıma hazırladığı, Ülkü Tamer’in ‘Bütün Yazıları’ dizisinin dördüncü kitabı olan ‘Keşke Sadece Seyircisi Olabilseydim’de, Anar, üstadın, sinema, tiyatro ve futbol yazılarını toplayarak şahane bir iş çıkarmış. Çok sevdim, zamanda tuhaf bir yolculuk yaptım. Ülkü Tamer’in Radikal’deki yazılarının sonuna bazen bir ‘Kare As’ koyduğunu anımsayanlar çıkacaktır. Tamer, yazılarının ‘Kare As’ bölümlerinde, tanıdığı sinemaseverlerin en sevdikleri dört filmi kayda geçiriyordu. Benim en fazla sevdiklerimden tutturan var mı diye bir defa daha baktım, yok. Merak eden de olabilir,o kadar fazla filmi seviyorum ki, maalesef kendim için bir ‘Kare As’ yapamıyorum. Sahil şehirlerimizin birinde oturuyorsanız, ‘Keşke Sadece Seyircisi Olabilseydim’i yanınıza alın ve bugün deniz kenarındaki bir kahvehânede oturup okuyun. İnanın, güneş içinizde doğacak, evinize kitaplarla, filmlerle ve kedilerle döneceksiniz.

11kr02dik-kutu.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN