Çin’in ABD ziyaretine misillemesi gecikmedi: Tayvan çevresinde ‘uyarı’ tatbikatı

Çin’in ABD ziyaretine misillemesi gecikmedi: Tayvan çevresinde ‘uyarı’ tatbikatı

Geçtiğimiz günlerde ABD’ye giden Tayvan Cumhurbaşkanı Yardımcısı William Lai’nin ziyaretinde “sert karşılık” verileceğini bildiren Çin’den misilleme geldi. Aynı zamanda cumhurbaşkanı adayı olan Lai’nin ziyaretine ‘uyarı’ olarak Tayvan çevresinde askeri tatbikat başlatıldığı bildirildi.

Çin’in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lai’nin Paraguay’ın göreve yeni gelen Devlet Başkanı Santiago Pena’nın yemin törenine katılmak üzere ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde New York’a ve San Francisco’ya uğramasına karşılık geldi.

‘YABANCI UNSURLARLA İŞBİRLİĞİ…’

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada, Tayvan çevresinde ortak hava ve deniz devriyeleri ile askeri tatbikat başlatıldığı duyuruldu. Sözcü Shi Yi, devriyelerin ve tatbikatların askeri gemiler ile uçakların koordinasyonunu, hava ve deniz alanlarının kontrolünü ele geçirme yeteneklerini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Shi, silahlı kuvvetlerin gerçek savaş koşullarında savaşma yeteneğinin test edileceğini aktardı.

Ocak ayında gerçekleştirilen genel seçimlerde kritik adaylardan biri olan William Lai’nin ABD ziyaretine işaret eden Shi, bugün başlatılan devriyelerin ve tatbikatların “Tayvan’ın bağımsızlığı” düşüncesindeki ayrılıkçıların yabancı unsurlarla işbirliğine ve onların provokasyonlarına karşı sert bir uyarı işlevi gördüğünü ifade etti.

ÇİN TAYVAN’I İSTİYOR

Pekin yönetimi, dünyada yalnızca 13 ülke tarafından resmi olarak tanınan Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu belirtirken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı istiyor ve bu doğrultuda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Pekin ayrıca, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN