Tayvan’ın cumhurbaşkanı adayı ABD’ye gidiyor: Çin’in tepkisi ne olacak?

Tayvan’ın cumhurbaşkanı adayı ABD’ye gidiyor: Çin’in tepkisi ne olacak?

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasındaki parlama noktalarından biri olan Tayvan lideri yardımcısı William Lai’nin ABD üzerinden Paraguay’a gideceği bildirildi. Gelecek yıl seçimlerde başkan adayı olacak Lai’nin seçim öncesinde yapacağı ziyaret ‘hassas’ olarak değerlendiriliyor.

Çin’in kendi toprağı olarak değerlendirdiği ve gerekirse askeri müdahaleden kaçınmayacaklarını belirttiği Tayvan’ın Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in yardımcısı William Lai’nin bugün ABD üzerinden Paraguay’a gideceği kaydedildi.

Bu tür ziyaretlerde ABD üzerinden geçen Tayvanlı üst düzey isimlerin ‘hassas’ gezilerine bir yenisi daha eklenirken, önümüzdeki yıl ocak ayında gerçekleştirilecek seçimlerde William Lai’nin öne çıkan adaylardan bir olması bekleniyor.

‘SEÇMENLERİ KORKUTMAK İSTİYORLAR’

Taipei ve Washington yönetimleri, bu tür molaların rutin olduğunu ve Çin'in "kışkırtıcı" eylemlerde bulunması için bir neden olmadığını söylüyor, ancak Pekin, Çin toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan'a ABD desteğinin bir başka işareti olarak değerlendirdiği duruma öfkeyle tepki gösteriyor.

Tayvanlı yetkililer, Çin'in önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde seçmenleri savaştan korkutmak için bahane olarak Lai'nin ABD'deki molalarını kullanarak Tayvan yakınlarında askeri tatbikatlar başlatmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Pekin, geçmişte kendisini Tayvan'ın bağımsızlığı için çalışan biri olarak tanımlayan Lai'den özellikle hoşlanmıyor. Ancak Lai, seçim kampanyası sırasında defalarca statükoyu değiştirmeye çalışmadığını söyledi.

NANCY PELOSİ’NİN OLAYLI TAYVAN ZİYARETİ

Daha önce dönemin Temsilciler Meclis’i Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti iki ülke arasındaki ilişkileri çıkmaza sokarken, geçtiğimiz yıl, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in, yine başka bir Güney Amerika ziyaretini ABD üzerinden gerçekleştirerek şimdiki Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi olay olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN