Casus balon krizi sonrasında ertelenmişti: ABD’li bakandan Çin’de kritik temaslar

Casus balon krizi sonrasında ertelenmişti: ABD’li bakandan Çin’de kritik temaslar

Son yıllarda çeşitli sebeplerle ABD ile Çin ilişkilerindeki gerilim devam ederken, casus balon krizi sonrasında ertelenen ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Pekin ziyareti gerçekleştiriliyor. ABD’li bakanın kritik temasları ilk günden başlarken, yarın Çin lideri Xi Jinping’le görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin ile ilişkilerde rekabetin ve gerilimlerin arttığı dönemde, iletişim kanallarını açık tutmak, sorunların ve farklılıkların yönetilebileceği mekanizmaları oluşturmak hedefiyle Çin başkenti Pekin'i ziyaret ediyor.

İki günlük resmi ziyaret için bu sabah Çin başkentine gelen Blinken, bugün mevkidaşı Çin Gang ve Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi ile görüşecek. Blinken’in yarın da Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşmesi bekleniyor.

BEŞ YIL SONRA ÜST DÜZEY ZİYARET

Blinken'ın ziyaretine ilkin Biden ve Xi'nin, Kasım 2022'de Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede karar verilmiş ancak ABD'li bakan şubatta yapmayı planladığı ziyareti Çin'e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasına girmesinin ardından yaşanan kriz nedeniyle iptal etmişti.

Blinken, Biden'ın 2021'de göreve gelmesinden bu yana Pekin'i ziyaret eden en düzey yetkili ve beş yıl sonra Çin'e gelen ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu. En son Donald Trump döneminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin'i ziyaret etmişti.

İKİLİ KRİZLER ARTIYOR

Blinken, yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, ABD ile Çin arasında daha iyi iletişim kanallarının kurulmasının önemine dikkati çekerek, "Çin ile rekabetin kaçınılabilir yanlış anlamalar nedeniyle çatışmaya dönüşmeyeceğinden emin olmak istiyoruz. İletişimi ne kadar açık kurabilirsek yanlış anlamalardan ve iletişim hatalarından o kadar kolay kaçınabiliriz" ifadelerini kullandı.

ABD'li Bakan, Çin ile ABD arasında ekonomik ve stratejik rekabetin arttığı, mevcut sorunların ve gerilimlerin çözülmeden devam ettiği, karşılıklı güvensizliğin hakim olduğu bir süreçte Pekin'i ziyaret ediyor.

İki ülke arasında Tayvan sorunundan, Güney Denizi'ndeki egemenlik ihtilafları ve askeri gerilimlere, ekonomik ve stratejik rekabetten, ABD'nin teknoloji alanında Çin'e getirdiği kısıtlamalara ve insan hakları sorunlarına yönelik eleştirilerine dek çok sayıda sorunlu alan bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN