Çok bilinmeyenli katliam

Çok bilinmeyenli katliam

Ukrayna’da bataklığa saplanan Rusya, IŞİD’in vahşetiyle sarsıldı. Başkent Moskova’da bir konser salonunu basan teröristler 133 kişiyi katletti. Kanlı baskın bilinmeyenleri de beraberinde getirdi. ABD’nin iki hafta önceki uyarısını neden dikkate almadığı belirlenemeyen Kremlin’in, olayın sıcağında Kiev’i suçlamaya çalışması “Putin neyi amaçlıyor?” yorumlarına neden oldu.

MOSKOVA’DA KARA CUMA

Ukrayna savaşında askeri gücü büyük darbe alan Rusya, muhalefetin olmadığı seçimlerde Putin’i 5’inci kez iktidara getirmesinden bir hafta sonra terör saldırısıyla sarsıldı. Beşkent Moskova’da ‘Piknik’ adlı bir gurubun konseri sırasında Crocus City Hall salonuna IŞİD baskın yaptı. Otomatik silah ve patlayıcı taşıyan 5 terörist 133 kişiyi katletti, 100’den fazla kişiyi yaraladı, binayı da ateşe verdi. Ölenlerin bazılarının yangından dolayı boğularak can verdiği belirtildi. Ülkede “Kanlı cuma ve kara cuma’ olarak görülen olayda militanların araçla kaçması ‘zaafiyet’ olarak görüldü. Ülkenin Putin rejimi altında kötü yönetildiği belirtildi.

ABD İKİ HAFTA ÖNCE UYARI NOTU YAYINLADI

Saldırının hemen sıcağında Moskova, Ukrayna’yı işaret etti. ABD’den ‘Kiev’in bir dahli yok’ açıklaması gelince, Kremlin’in Washington’a ‘Bildiklerini açıkla’ çıkışı olayın farklı boyutlarını ortaya çıkardı. İki hafta önce ülkedeki vatandaşları için uyarı notu yayınladıklarını açıklayan Beyaz Saray, terör saldırısına karşı Kremlin’in de bilgilendirildiğini duyurdu. Açıklama “Rusya ABD’nin uyarısını neden dikkate almadı? Ukrayna neden suçlandı, Putin neyi amaçladı?” sorularını da beraberinde getirdi. Ayrıca terör örgütüne dikkat çeken sosyal medya kullanıcıları ve uzmanlar “IŞİD, Batı’ya nükleer savaşla rest çeken Rusya’ya neden saldırdı?’ diye sordu.

PUTİN: TALİMATI KİM VERDİYSE CEZALANDIRILACAK

Rusya Federal Güvenlik Servisi, konser salonunda önüne gelene ateş eden Tacikistan vatandaşı 4’ü saldırgan ile onlarla bağlantılı 7 kişinin yakalandığını bildirdi. Milli yas ilan eden Putin ise “Crocus’ta ateş açanlar Ukrayna yönünde hareket etti, orada onlar için bir ‘pencere’ hazır hale getirilmişti” diye Kiev’i adres gösterdi. “Talimatı kim verdiyse cezalandırılacak” dedi.

2403krt01a-tum.jpg

RUSYA KATLİAM DEHŞETİNİ YAŞIYOR ! ÜSTLENEN IŞİD HEDEF UKRAYNA

Moskova’daki konser salonunda en az 133 kişinin hayatını kaybettiği saldırı tüm dünyada şok etkisi yaparken, birçok soruyu da beraberinde getirdi. IŞİD’in üstlendiği terör eylemiyle bağlantılı 4’ü saldırgan 11 kişi gözaltına alındı. Putin saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalıştığını iddia ederek, “teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız” dedi. Ukrayna ve Batı’yı işaret ettiği yorumları yapıldı.

Cuma günü Moskova’daki dünyaca ünlü Crocus City Hall adlı konser salonunda yaşanan ve en az 133 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası yapılan açıklamalar kafalarda soru işaretleri ve endişeler yarattı. IŞİD’in üstlenmesine rağmen saldırının, Rusya’nın geniş çaplı bir savaşa gerekçe olarak sunulması yorumları sosyal medyada yayıldı.

Kremlin cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna’da ilk kez bir “savaş hali” olduğunu söylemiş, üçüncü yılına giren çatışmayı tanımlamak için kullandığı resmi dili değiştirmişti. Kremlin Ukrayna’daki savaşı ‘özel askeri operasyon’ olarak tanımlıyordu. Bu tavır değişikliğinin hemen ardından konser salonunu basan teröristlerin çok sayıda kişiyi katletmesi olayla ilgili birçok spekülasyonu beraberinde getirdi. Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi (FSB) saldırıyla bağlantılı olarak 11 kişinin gözaltına alındığını Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bildirdi. Gözaltına alınan dört kişinin ‘doğrudan terör saldırısında dahli olduğu’ bilgisi paylaşıldı. FSB saldırının dört şüphelisinin Rusya’nın Ukrayna ile olan sınıra doğru gittiğini, şüphelilerin sınıra doğru giderken gözaltına alındığını belirtti. Şüphelilerin ‘Ukrayna’da bağlantılarının olduğunu’ ileri süren FSB, açıklamasında, saldırının ‘dikkatli bir şekilde planlandığını’ söyledi. Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova da sert bir açıklama yaptı: Amerikalı yetkililerin Crocus City Hall’de insanları öldüren teröristleri yasaklı terör örgütü IŞİD ile nasıl ilişkilendirdiği unutulmamalıdır. Artık bu eli kanlı p*çlerin yargılanmaktan saklanmayı hangi ülkede planladıklarını biliyoruz: Ukrayna. Batılı liberal rejimlerin eliyle on yıldır Avrupa’da terörizmin yayıldığı bir merkeze dönüşen ve aşırılıkta Kosova’yı bile geride bırakan ülkenin ta kendisi.

Dün ilk kez konuşan Putin ise Rusya halkına seslendi. 24 Mart günü için milli yas ilan eden Rus lider, “Crocus’ta ateş açanlar Ukrayna yönünde hareket etti, orada onlar için bir ‘pencere’ hazır hale getirilmişti” diye Kiev’i adres gösterdi. Putin, “Suçlular, soğukkanlılıkla öldürmeye, bir zamanlar Nazilerin yaptığı gibi doğrudan Rusları kurşuna dizmeye gidiyorlardı. Terör eyleminin tüm failleri ve organizatörlerin her birini tespit edip cezalandıracağız” dedi. Russia Today (RT) televizyonunun genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, yakalanarak gözaltına alınan şüphelilerden birinin sorgulanma anının görüntülerini yayınladı. Paylaşılan videoda, şüphelinin ağır aksanlı bir Rusçayla, kendisine sorulan soruları yanıtladığı, 4 Mart’ta Türkiye’den ‘uçtuğunu’ söylediği duyuldu. Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna ile ilgili iddialarına Ukrayna’dan yanıt geldi. Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı İstihbarat Ana Direktörlüğü’nden Andriy Yusov, bunun Rusya özel servislerinin ‘yeni bir yalanı’ olduğunu ve ‘gerçekle bağdaşmadığını’ söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da daha önce yaptığı açıklamada saldırıyla ilgilerinin bulunduğuna ilişkin suçlamaları reddettiklerini bildirmişti.

kr1-rusya-5.jpg

BEYAZ SARAY: BİZ RUSLARA HABER VERDİK

RUS HALKI ÖFKELİ: NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Saldırıdan ABD ve Avrupa ülkelerinin önceden haberdar olduğu haberleri spekülasyonlara yol açtı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Birleşik Krallık ve ABD büyükelçiliklerinin Moskova’daki alışveriş merkezlerini ziyaret etmemeleri yönünde vatandaşlarına uyarıda bulunduğunu, bunun da bu iki ülkenin ‘olası terör saldırıları hakkında belirli bir bilgi sahibi olduğunu ortaya koyduğunu’ savundu. The Wall Street Journal gazetesi de ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD’nin Rusya’ya, bu ayın başında kalabalık insan gruplarını hedef almaya yönelik bir saldırı planı olduğu konusunda ‘gizli bir uyarı ilettiğini’ yazdı. Bu nedenle, saldırının bizzat Rus istihbarat kurumu FSB, İsrail istihbaratı Mossad ya da CIA tarafından düzenlendiği yönünde birçok komplo teorisi de sosyal medyada tartışma yarattı.Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Watson ise, ABD hükümetinin Moskova’da olası bir terör saldırısı planı hakkında bilgi sahibi olduğunu, Rus yetkililerle de önceden bilgi paylaşıldığını söyledi. Çok sayıda Rus sosyal medyada, “madem öyle iki haftadır neden önlem alınmadı” diye sordu. Putin’in ise ABD’nin uyarılarını daha önce ‘provoke edici’ olarak nitelendirdiği açıklanmıştı.

IŞİD NEDEN RUSYA’YI HEDEF ALDI?

Cuma günü Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen silahlı saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi. ABD hükümeti, saldırının Ukrayna ile bağlantılı olduğu konusunda herhangi bir bulguya ulaşamadıklarını açıkladı ancak Moskova bu açıklamaya tepkili. Adını İran, Türkmenistan ve Afganistan’ın bazı kısımlarını kapsayan bölge için kullanılan eski bir terimden alan İŞİD Horasan (IŞİD-H), 2014’ün sonlarında doğu Afganistan’da ortaya çıktı ve kısa sürede ün kazandı. IŞİD-H Afganistan içinde ve dışında camiler de dahil olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. IŞİD-H’nin cuma günü Rusya’da düzenlediği saldırı gerilimi ciddi bir şekilde artırırken uzmanlar, grubun zaten son yıllarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıktığını söylüyor. Washington merkezli Soufan Center’dan Colin Clarke, “IŞİD son iki yıldır Rusya’ya odaklanmış durumda ve propagandasında Putin’i sık sık eleştiriyor,” dedi. IŞİD-H, Moskova’nın Afganistan, Çeçenistan ve Suriye’deki müdahalelerine atıfta bulunarak Kremlin’i “elinde Müslüman kanı bulundurmakla” suçluyor.

kr1a2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN