Arap ligine geri dönen Şam'dan 'Türkiye' açıklaması: Tamamen çekilmeden ilişkiler normalleşemez

Arap ligine geri dönen Şam'dan 'Türkiye' açıklaması: Tamamen çekilmeden ilişkiler normalleşemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın "Türkiye, Suriye'den asker çeksin” şeklindeki mesajına verdiği cevapta “Öyle bir düşüncemiz yok, çünkü terör tehdidi devam ediyor” demişti. Arap Birliği'ne tekrar katılarak dünya diplomasi sahnesine dönen Şam yönetiminden yeni bir Türkiye açıklaması daha geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad "Şam, Suriye'de geniş toprakları işgal eden Türkiye ile ilişkileri normalleştiremez" dedi.

Yıllar sonra Arap Birliği'ne geri dönüp bölgedeki konumunu güçlendiren Şam yönetimi, Türkiye ile normalleşme için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgedeki varlığının sona ermesinde ısrar ederek işi yokuşa sürüklemeye devam ediyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad mart ayında, Türkiye ile beliren yumuşama sinyallerine ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin yasadışı işgali son bulmadan Erdoğan'la görüşmesinin bir anlamı olmadığını" söylemişti. Rus medyasına konuşan Esad, "Türkiye'nin Suriye topraklarından tamamen çekilmesi, terörizme desteğine son vermesi ve Suriye'deki savaşın başlamasından önceki durumun yeniden tesis edilmesi" şartlarını koşmuştu.

"Erdoğan'la görüşmem ancak böyle bir durumda mümkün olabilir" diyen Esad "Bunun dışında, böyle bir görüşme yapmanın kıymeti nedir ve Suriye'deki savaş açısından nihai sonuca ulaşamayacaksak bunu niçin yapalım?" demişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÇEKİLME DÜŞÜNCEMİZ YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise önceki gün Esad'ın "Türkiye, Suriye'den asker çeksin" şeklindeki mesajına cevap vererek "Öyle bir düşüncemiz yok, çünkü terör tehdidi devam ediyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Şam yönetiminden bir çıkış daha geldi.

'ŞAM TSK ÇEKİLMEDEN ANKARA İLE NORMALLEŞMEZ'

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, ülkesinin Arap Birliği'ne geri dönmesinin ardından Rus basını ile gerçekleştirdiği söyleşide, Türkiye ile normalleşme için "çekilme" koşulunu yineledi. Mikdad, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında olası bir görüşmenin, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilmesi" şartına bağlı olduğunu belirtti.

Rusya'nın resmi haber kanalı Russia Today (RT) ile pazar günü Şam'da bir söyleşi gerçekleştiren Mikdad, Esad'ın Suriye'deki Türk askerleri tamamen çekilmeden Erdoğan'la görüşmeyeceğini söyleyerek, "Şam, Suriye'de geniş toprakları işgal eden Türkiye ile ilişkileri normalleştiremez" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN