Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinde kritik gündem: Masada esir takası da var

Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinde kritik gündem: Masada esir takası da var

Ukrayna lideri Zelenskiy bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Görüşmede ana konunun Rusya ile yapılan Karadeniz Tahıl Anlaşması olduğu belirtilirken, Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, liderlerin olası bir esir takasını ele alacaklarını ve Erdoğan'ın sonra Putin ile bir telefon görüşmesi yapabileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Bulgaristan ve Çekya ziyaretlerinin ardından bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine İstanbul'a gelecek. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek. Ardından iki liderin 21.00'da bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Görüşmelerde, Rusya- Ukrayna savaşı ile ilgili son gelişmeler, süresi 17 Temmuz'da dolacak Tahıl Koridoru Anlaşması ile iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınacak.

'ERDOĞAN SONRA TELEFONLA PUTİN'LE GÖRÜŞEBİLİR'

Zelenskiy'nin İstanbul'daki görüşmelerinin ana konularından biri, geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğu ile kabul edilen ve Ukrayna genelinde devam eden savaşa rağmen Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde tahıl ihracatına izin veren Tahıl Anlaşması olacak. Tahıl anlaşmasının kendileri ile ilgili kısımlarının yeterince uygulanmadığını savunan Rusya, anlaşmanın 17 Temmuz'dan sonra uzatılmasına henüz onay vermedi.

Görüşmeler öncesinde Reuters'a konuşan Üst düzey bir Türk yetkili Zelenskiy ve Erdoğan'ın tahıl anlaşmasının potansiyel olarak uzatılmasını görüşeceğini söyleyerek Erdoğan'ın Zelenskiy ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapabileceğini söyledi. Yetkili, bir Türk bakanın daha fazla görüşme için Moskova'yı ziyaret edebileceğini de sözlerine ekledi.

KREMLİN: ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK

Zelenskiy-Erdoğan görüşmesine dair Kremlin'den de açıklama geldi. Açıklamada "görüşmenin sonuçlarının Rusya tarafından yakından takip edileceği" belirtildi. Kremlin açıklamasında ayrıca Putin ile Erdoğan'ın kısa süre içinde bir görüşme yapacağını ancak henüz tarih belirlenmediğini de söyledi.

LİDERLERİN MASASINDA ESİR TAKASI DA OLACAK

Reuters'a konuşan Türk yetkili ayrıca Erdoğan ile Zelenskiy'nin Moskova ile Kiev arasında olası bir esir değişimini de görüşeceğini söyledi. NATO üyesi Türkiye, 16 aydır süren savaş sırasında hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkileri korumuş ve geçen yıl taraflar arasında bir esir takasına aracılık etmişti. Taraflar son olarak dün bir esir takası gerçekleştirmişti. Rusya Savunma Bakanlığı 45 Rus askerinin Ukrayna'dan iade edildiğini, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, 45 Ukraynalı askerin Ukrayna'ya iade edildiğini duyurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN