Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Büyükelçi Köroğlu'na yeni görevini tebliğ etti. Bugün İbrahim Kalın’ın sürpriz bir şekilde Şam’a gitmesi de dikkat çekti.
Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirildi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak atandı.
YENİ GÖREV TEBLİĞ EDİLDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Büyükelçi Köroğlu'na yeni görevini tebliğ etti. Suriye'nin Şam kentinde diplomatik misyonların yoğunlaştığı Ravda Meyda yakınlarında bulunan Türk Büyükelçiliği, rejimin barışçıl göstericilere karşı şiddete başvurduğu süreçte hizmet vermeye bir süre devam etmiş ancak 26 Mart 2012'de günlük faaliyetlerini durdurmuştu. Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de bu kararla Türkiye'ye dönmüştü.
Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görev yapacak.
Daha önce Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu ise faaliyetlerine devam etmişti.
MİT Başkanı Kalın Şam'da: Emevi Camii'nde namaz kıldı
12 Aralık 2024 Perşembe günü İbrahim Kalın’ın sürpriz bir şekilde Şam’a gitmesi de dikkat çeken bir başka gelişme oldu. Kalın’ın ziyaretinin ardından yapılan bu atama, Türkiye’nin Suriye ile diplomatik ilişkilerde önemli adımlar attığını gösteriyor.
"12 YIL SONRA ATAMA"
Burhan Köroğlu'nun atanması, 12 yıl sonra Şam Büyükelçiliği’ne yapılan ilk atama olma özelliği taşıyor. Bu gelişme, Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinde yeni bir döneme işaret ediyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye'nin bölgedeki diplomatik varlığı, barış ve istikrarın sağlanması için önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Beşar Esad devrildi, HTŞ iktidarda; neler oluyor?
ABD, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) "terör örgütü" olarak etiketlediği cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ), 9 Aralık sabahı erken saatlerde Suriye'nin başkenti Şam'ı ele geçirdi. Suriye devlet televizyonunda açıklama yapan HTŞ üyeleri, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Şam'ı terk ettiğini duyurdu. HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım'da başlattıkları geniş çaplı saldırılarla aralarında Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep, Hama, Dera ve Humus'un da bulunduğu birçok kritik kenti ele geçirmişti.
Böylece babası Hafız Esad'ın ölümü üzerine 2000 yılında iktidara geçen Beşar Esad devrilmiş ve 1963 yılından bu yana devam eden Baas iktidarı sona ermiş oldu.
Şam'ın ele geçirildiği ilk gün HTŞ Komutanı Ebu Muhammed El Colani, tüm devlet kurumlarının resmî olarak devredilene kadar Esad yönetimi başbakanının gözetiminde kalacağını söylemişti. 10 Aralık'ta İdlib ve çevresinde görev yapan "Kurtuluş" hükûmetinin başbakanı Muhammed El Beşir'in geçici hükûmetin başına geçtiği ve 1 Mart'a kadar görevde kalacağı duyuruldu.
ESAD, MOSKOVA'DA
Rus resmî haber ajansı TASS'ın, Beşar Esad'ın ailesiyle birlikte Rusya'nın başkenti Moskova'ya gittiği haberinden bir gün sonra Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan resmî açıklama geldi. Peskov'un açıklamasına göre Esad ve ailesi, bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayıyla siyasi sığınma hakkı alarak Moskova'ya gitmişti.