Eski başkanın evine FBI baskını: Trump gate

Eski başkanın evine FBI baskını: Trump gate

ABD tarihinde bir ilk... FBI, Trump’ın villasına baskın yaptı. Aramanın, Beyaz Saray’dan resmi belgelerin çıkarılmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Eski başkan ‘Bir kasayı kırdılar. Adaylığımı istemeyenler adaleti silah olarak kullanıyor’ dedi. FBI’ın başında Trump’ın atadığı başkanın, soruşturmanın merkezinde ise Trump’ın daha önce reddettiği ismin bulunması dikkat çekti.

ABD ayağa kalktı, Beyaz Saray ‘önceden haberimiz yoktu’ dedi

Federal Soruşturma Bürosu, ABD eski başkanı Trump'ın Florida'daki evine baskın yaparken Beyaz Saray önceden bilgilerinin olmadığını bildirdi. Ulusal Arşiv İdaresi, geçen şubatta Kongre'ye yaptığı bilgilendirmede, görevi bıraktıktan sonra Trump'ın evinde 15 kutu resmi belgeye ulaşıldığı bilgisini vermişti. Son baskının da bu soruşturma kapsamında başka belge olup olmadığına yönelik yapıldığı ileri sürüldü.

Baskını yapan federallerin başında Trump'ın atadığı isim var

Kongre baskını nedeniyle yargılanan Trump "Resmi dairelerle işbirliği sonrası bu gerekli değildi" dedi. FBI'ın başında Trump'ın getirdiği Christopher Wray'in, operasyonun merkezinde ise Trump'ın reddettiği Adalet Bakanı Merrick Garland'ın bulunması dikkat çekti. ABD'de gizli belgelerin yetkisiz yerlere taşınması anayasal suç teşkil ediyor. Suçlu bulunması durumunda Trump'ın adaylığının riske girebileceği belirtiliyor.

1008krt01a-tum.jpg

Kasasını kırdılar

ABD’de ilk kez eski bir başkanın evi FBI tarafından basıldı. Trump’ın Beyaz Saray’dan sonra yerleştiği Florida’daki lüks yerleşkesini basan ajanlar eski başkanın kasasını kırdı. Baskının, Trump’ın Beyaz Saray’dan götürdüğü resmi belgelerle bağlantılı olduğu belirtildi. Trump ise baskının 2024 adaylığını engelleme çabası olduğunu iddia ederken, taraftarları sokağa döküldü.

10kr06ev.jpg

Amerikan siyasetinde ‘en aykırı lider’ olarak anılan Donald Trump evine FBI tarafından baskın düzenlenen ilk başkan olarak tarihe geçti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları, önceki gün Trump’ın Beyaz Saray’dan sonra yerleştiği Florida’daki lüks Mar-a-Lago bölgesindeki evine baskın düzenledi. Trump’ın Oval Ofis belgelerini, tuvalete atıp yok ettiğine dair iddialara kanıt gösterilen fotoğraf da baskından saatler önce yayınlandı. FBI’ın, Trump’ın Mar-a-Lago’daki evini aramak için arama izni çıkarttığı öğrenildi. Eski ABD Başkanı, yaptığı yazılı açıklamada, “Evim çok sayıda FBI ajanı tarafından işgal edildi. Böyle bir saldırı sadece üçüncü dünya ülkelerinde olabilir” ifadelerini kullandı ve 2024’teki başkanlık seçimlerinde aday olmasının önlenmek istendiğini öne sürdü.

FBI ajanlarının ellerinde arama izniyle gelerek evdeki kasayı da açtıklarını belirten Trump, “Bu baskın hem gereksiz hem de hiç uygun değil. Adaylığımı istemeyenler adaleti silah olarak kullanıyor” dedi. Trump ayrıca bugüne kadar her tür soruşturmada tüm hükümet birimleriyle tam işbirliği yaptığını vurguladı. CNN Televizyonu’na göre Trump, baskın sırasında New York’ta Trump Tower binasındaydı. Biden yönetiminden yetkililer de baskın hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Amerikan medyasında ise baskının, Trump’ın geçen yıl Ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrıldığında bazı gizli belgeleri almasıyla bağlantılı olduğu yönünde haberler yayımlandı. Trump’ın oğlu Eric Trump, ABD Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasının, babası Ocak 2021’de Beyaz Saray’da ayrıldığında götürülen bazı belgelerle ilgili olduğunu söyledi. ABD Ulusal Arşiv İdaresi, geçen şubatta Kongre’ye yaptığı bilgilendirmede, görevi bıraktıktan sonra Trump’ın evinde 15 kutu resmi belgeye ulaşıldığı bilgisini vermiş, Şubat ayında Amerikan Adalet Bakanlığı’ndan, bu konuda soruşturma başlatmasını istemişti.

ABD Başkanları ilgili yasa gereği görev süreleri boyunca yazdıkları tüm mektupları, görevleriyle ilgili resmi belgeleri ve elektronik posta yazışmalarını Ulusal Arşiv Dairesi’ne göndermek zorunda. FBI’ın başında Trump’ın getirdiği Christopher Wray’in, operasyonun merkezinde ise Trump’ın selefi Barack Obama’nın aday gösterdiği halde, Yüksek Mahkeme’ye atamayı reddettiği Adalet Bakanı Merrick Garland’ın bulunması dikkat çekti. Trump’ın yasa dışı şekilde başkanlık döneminden kalma birçok belgeyi yırttığı iddia ediliyor. Ulusal Arşiv Dairesi, yırtılan bazı belgelerin yapıştırıldığını açıklamıştı. Trump ise resmi belgeleri uygunsuz kullandığına yönelik iddialarla ilgili olarak, “Bunlar sahte haber” demişti. Amerikan Kongresi de halen 6 Ocak 2021’de Kongre binasına düzenlenen saldırıyı soruşturuyor. Trump’ın saldırıyı televizyondan izlediği ortaya çıkmış; Temsilciler Meclisi’nde Demokratların öncülüğünde oluşturulan komisyonda ifade veren bazı eski Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın, çocuklarının ve yardımcılarının “kendisine müdahale etmesi için yalvarmasına” rağmen harekete geçmediğini söylemişlerdi.

10kr06manset.jpg

Başkanlık yarışından men edilebilir

Donald Trump’ın Florida’daki malikanesinin FBI ajanları tarafından aranması, eski başkanın yeniden siyasete girmesinin mümkün olup olmadığı tartışmalarını gündeme getirdi. FBI’ın arama gerekçesi, Trump’ın Beyaz Saray’dan ayrılırken yasadışı olarak hükümete ait resmi evrakı bulundurmasına dair bir soruşturmaya dayanıyor. ABD Anayasası, hükümete ait resmi belge ve kayıtların izinsiz saklanmasını, taşımasını, üzerinde oynanmasını, tahrip ve imha edilmesini suç olarak kabul ediyor. Bu suçu işleyenler hakkında üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu kişilerin resmi görevde bulunması halinde ise ceza ağırlaştırılarak kişinin kamu görevinden men edilmesiyle sonuçlanabiliyor. Donald Trump’ın 2024’teki başkanlık seçimlerinde yeniden Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak istediği biliniyor. Bu açıdan bakıldığında, Donald Trump’ın yasa dışı şekilde resmi evrak bulundurmaktan suçlu bulunması halinde yeniden Beyaz Saray’da görev yapması yasaklanabilir.

10kr06belge.jpg

Daha önce belge çıkaranlar hapis cezası aldı

Eski Başkan Bill Clinton’ın ulusal güvenlik danışmanı olan Samuel R. Berger, 2015 yılında bir devlet arşivinden gizli materyalleri çıkarmakla ilgili bir suçlamayı kabul etti. 2007 yılında ise, bir Asya uzmanı ve eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Donald Keyser, bodrumunda gizliden çok gizliye kadar 3000’den fazla hassas belgeyi sakladığını itiraf ettikten sonra hapis cezasına çarptırıldı. Bu yılın Ocak ayında Ulusal Arşiv Kurumu, Trump’ın görev süresi sona erdiğinde Beyaz Saray konutundan Mar-a-Lago’ya götürdüğü 15 kutuyu ele geçirdi. Kutular, resmi işlerle ilgili tüm belge ve kayıtların arşivlere teslim edilmesini gerektiren Cumhurbaşkanlığı Kayıtları Yasası’na tabi materyaller içeriyordu. Kutulardaki eşyalar arasında belgeler, hatıralar, hediyeler ve mektuplar vardı. Arşiv kurumu, gizli materyalin “sınıflandırılmış ulusal güvenlik bilgisi” olduğunu söylemek dışında açıklama yapmadı.

Belgeleri tuvalete atıp sifonu çekmiş

ABD merkezli haber sitesi Axios, FBI baskınından saatler önce çok konuşulan ancak bugüne kadar kanıtlanamamış ‘tuvalet’ fotoğraflarını yayınladı. Donald Trump’ın başkanlığı boyunca kim belgeleri yırtıp, Beyaz Saray’daki tuvaletlere attığı ve sifonu çektiği iddiası ortaya atılmıştı. Bu çok konuşulacak iddialar ABD’li, Pulitzer ödüllü gazeteci Maggie Haberman’ın, yakında çıkacak kitabında yer alıyordu. Trump hakkındaki yakında çıkacak kitap, Beyaz Saray konutu personelinin periyodik olarak tuvaleti tıkayan kâğıt tomarları bulduğunu ve Oval Ofis belgelerini yok ettiği söylenen eski başkanın sifonu çektiğine dair kanıtlar sunuyor. Trump ise bunu yalanladı ve New York Times’da yazdığı haberlerini zorunlu olarak takip ettiği Haberman’ı ‘kurtçuk’ olarak nitelendirdi.

10kr06sifon.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN