Fransa lideri Macron skandal ‘tesettür yasağını’ değerlendirdi: Uygulamada inatçı olacağız

Fransa lideri Macron skandal ‘tesettür yasağını’ değerlendirdi: Uygulamada inatçı olacağız

Fransa'da devlet okullarında Müslüman kız öğrencilerin tercih ettiği çarşaf ve abaya gibi tesettür kıyafetlerinin giyilmesine ilişkin hayata geçirilen yasak hakkında konuşan Fransa lideri Macron, önümüzdeki hafta okulların açılmasının ardından uygulamada “inatçı” olacaklarını belirtti.

Fransa’da başka dinlerin mensuplarının özgürlüğü hiçe sayılarak başlatılan okullarda çarşaf ve abaya gibi tesettür kıyafetleri yasağıyla ilgili konuşan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, öğrencilerin kuralı test ettiği "vakaların olacağını biliyoruz" şeklinde konuştu ve sınıfa giremeyeceklerini belirterek, "yasak konusunda inatçı olacağız" ifadelerini kullandı.

‘GEREKİRSE EK PERSONEL GÖNDERİRİZ’

Fransa'nın güneyindeki Vaucluse bölgesindeki bir okulu ziyaret ettikten sonra ilk kez halka açık şekilde yeni kıyafet kurallarını değerlendirmesinde, Macron, "cumhuriyetçi sisteme meydan okumaya çalışanlar" da dahil olmak üzere, öğrencilerin kuralı test ettiği "vakaların olacağını biliyoruz" dedi. Fransız lider, bu kişilerin sınıfa giremeyeceklerini belirterek, "yasak konusunda inatçı olacağız" dedi.

Yasağın nasıl uygulanacağına değinen Macron, "hassas" okullara müdürlere ve öğretmenlere yardımcı olmak ve gerekirse öğrenciler ve ailelerle diyalog kurmak üzere "personel" gönderileceğini söyledi.

BAKAN ‘LAİKLİĞİN İHLALİ’ DEMİŞTİ

Fransa devlet televizyonu TF1’e konuşan Eğitim Bakanı Gabriel Attal abaya yasağını, “Bir sınıfa adım attığınızda, ilk bakışta öğrencilerin hangi dine mensup olduğunu onların kıyafetine bakarak tespit edememelisiniz” diyerek savunmuştu. Bakan Attal ayrıca, ortaokul ve lisede kız ve erkek çocukların bu gibi kıyafetlerin Fransa'nın temel ilkesi olan "laikliğin ihlali" olarak nitelendirmişti.

Laiklik tanımına ilişkin de konuşan Attal, “Laiklik kişinin kendisini okul aracılığıyla kurtarma özgürlüğüdür” dedi. Attal, abaya için 'laikliğin sığınağı olması gereken okullar üzerinde cumhuriyetin direnişini test eden bir dini dışavurum' ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN