Gazze gerginliğine rağmen Tel Aviv'den dikkat çeken hamle: İsrail diplomatik personeli Türkiye'ye geri gönderiyor

Gazze gerginliğine rağmen Tel Aviv'den dikkat çeken hamle: İsrail diplomatik personeli Türkiye'ye geri gönderiyor

Gazze'deki katliam nedeniyle Türkiye'nin ihracat ve ithalat ambargosu uygulamaya başladığı İsrail ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme getirildi. Middle East Eye'a konuşan İsrailli kaynaklar iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşmesine rağmen Tel Aviv'in diplomatik personelini bu ayın başından itibaren Ankara'ya geri göndermeye başladığını söyledi. Bir Türk yetkilisinin de İsrailli diplomatların görevlerine geri döndüğünü doğruladığı belirtildi.

İsrailli kaynaklar Middle East Eye'a bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in güvenlik endişeleri nedeniyle geri çektiği diplomatlarını altı ay sonra bu ayın başında Türkiye'ye geri göndermeye başladığını söyledi. İsrailli bir kaynak MEE'ye "İsrail'in ayrılması güvenlik nedenlerinden dolayı olduğundan , İsrail diplomatlarını kademeli olarak geri göndermeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. Bir Türk yetkilisinin de İsrailli diplomatların görevlerine geri döndüğünü doğruladı.

Tel Aviv'in hamlesi, Ankara'nın bu ayın başlarında İsrail ile ticareti tamamen durdurması ve Gazze Şeridi'ne engelsiz insani yardım akışı ve ateşkes talep etmesiyle ikili ilişkilerin yeni bir düşüşe geçmesi sonrasında geldi. Geçen yıl her iki ülke de ilişkileri normalleştirip büyükelçi alışverişinde bulunsa da, 7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatması krize neden olmuştu.

31 MART'TAN SONRA POLİTİKA SERTLEŞTİ

Türkiye, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik eleştirilerini başlangıçta oldukça sessiz tuttu ve Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarını da kınadı. Ancak Gazze Şeridi'ndeki acıların artmasıyla birlikte hükümetin tutumu zamanla değişti. Türkiye ilk olarak büyükelçisini istişareler için Kasım ayında geri çağırmıştı.

Türkiye'de Mart ayında yapılan yerel seçimlerde önemli kayıplar yaşayan hükümet, İsrail'e yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdı ve Netanyahu hükümetine karşı bir dizi adım attı. Türkiye ayrıca bu ayın başlarında Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına katılacağını da duyurdu .

'DİPLOMATLARIN DÖNÜŞÜ KADEMELİ VE TEMKİNLİ OLACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Nazilerden daha kötü olarak tanımlaması, Türk ve İsrailli yetkililer arasında tartışmaları tetikledi. Pazar günü İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan'ı "zalim, kışkırtıcı ve yalancı" olarak nitelendirdi.

İsrailli kaynak, 7 Ekim saldırısından bu yana Türkiye'nin İsrail'deki diplomatik temsilciliğinin azaltılmadığını kaydetti. Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliği ve Kudüs'teki başkonsolosluğu açık tutuldu, sadece büyükelçi istişare için geri çağrıldı.

Kaynak, "Dolayısıyla ikili ilişkiler çok gergin olsa da olası riskleri dikkate alarak elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bu nedenle diplomatların dönüşü kademeli ve temkinli olacak” dedi.

Öte yandan iddiaları doğrulayacak resmi bir açıklama iki başkentten de gelmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN