Gazze'de işleyen en büyük hastane kuşatma altında

Gazze'de işleyen en büyük hastane kuşatma altında

Yetkililer, İsrail'in Gazze'nin en büyük hastanesinin dün kuşatma altında kaldığını bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırının yol açtığı elektrik kesintisi ve oksijen yetersizliği nedeniyle beş yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun saldırıları devam ederken yetkililer, Gazze'nin en büyük hastanesinin dün kuşatma altında kaldığını, İsrail'in savaş uçaklarının bölgedeki Filistinlilerin son sığınağı olan Refah'ı vurması sırasında hastaları ve doktorları kaos içinde çaresiz bıraktığını söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre, İsrail güçleri geçtiğimiz Perşembe günü erken saatlerde düzenlediği baskın sonrasında Han Yunus kasabasındaki Nasır Hastanesi'nde kaldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırının yol açtığı elektrik kesintisi ve oksijen yetersizliği nedeniyle Cuma günü beş yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail, Hamas üyelerinin orada saklanması nedeniyle hastaneye taşındığını söyledi. İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, askerlerinin 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılara katılan 20'den fazla üyeyi ve düzinelerce kişiyi sorgulanmak üzere hastanede gözaltına aldığını belirtti.

Hamas, hastanede üyelerinin bulunduğunu reddederek iddiayı "hastaneleri yok etmeyi amaçlayan yalanlar" olarak nitelendirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, hastanenin Cuma günü elektriksiz kaldığını ve bu durumun hasta bakımını tehlikeye attığını söyledi. Ancak İsrail ordusu bir jeneratörü onardığını "tüm hayati sistemlerin çalışmaya devam etmesini" sağladığını söyledi.

İKİ KADIN ZORLU ŞARTLAR ALTINDA DOĞUM YAPTI

Bakanlık sözcüsü Ashraf Al-Qidra, iki hamile kadının dün "susuz, yiyeceksiz ve onları ısıtmanın hiçbir yolu olmayan zorlu koşullar altında" doğum yaptığını söyledi. Bakanlık, İsrail güçlerinin Nasır Hastanesi'ndeki kadınları ve çocukları askeri alana dönüştürdüğü doğumhaneye zorla soktuğunu söyledi. Kadınların hiçbir eşyasını almasına izin verilmiyordu.

Bakanlığa göre İsrail askerleri, hastanenin önünde malzeme ulaştıramayan bir yardım konvoyunu durdurdu. Ordu, bebek maması ve su da dahil olmak üzere yardım sağladığını söyledi.

ON BİN KİŞİ HASTANEYE SIĞINMIŞTI

İsrail baskını sonrasında çalışanlarının hastaneye ulaşmaya çalıştığını söyleyen Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, "Hastanede hala kritik yaralı ve hasta hastalar var. Hayat kurtaran hizmetlerin sağlanmasının devamını sağlamak için acil olarak yakıt dağıtımına ihtiyaç var" dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, bu hafta başında yaklaşık 10 bin kişinin hastaneye sığındığını, ancak birçoğunun ya İsrail baskını beklentisiyle ya da İsrail'in tahliye emri nedeniyle hastaneyi terk ettiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN