Gazze'de yeni ateşkes görüşmesi: Hamas taleplerini açıkladı

Gazze'de yeni ateşkes görüşmesi: Hamas taleplerini açıkladı

İsrail 184 gündür Gazze'yi bombalamaya devam ediyor. Gazze'de ateşkes için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden masaya oturulması bekleniyor. Hamas, Kahire'ye heyet göndereceğini duyurdu. Hamas, ateşkesin kalıcı olması ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi taleplerinden geri adım atmadı.

Gazze'de savaşın altıncı ayı bitiyor. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Hamas'ın müzakerecilerinin haftasona Kahire'de olması bekleniyor. Hamas, Gazze sorumlu yardımcısı Halil El Haya başkanlığındaki heyetin 7 Nisan'da Kahire'ye gideceğini açıkladı. Görüşme öncesi, 14 Mart'ta sunduğu ateşkes önerisindeki taleplerinden geri adım atmayacağını da açıkladı. Hamas'ın ateşkes talepleri arasında anlaşmanın kalıcı olması ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi de yer alıyor.

ATEŞ İÇİN MÜZAKERE BAŞLIYOR

Kahire'de haftasonu ateşkes görüşmesi yapılacağını Beyaz Saray da doğruladı. Görüşme, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Perşembe akşamı yapılan telefon görüşmesinin ardından geldi. Biden, görüşmede Netanyahu'dan, müzakerecilerine anlaşmaya varmak için yetki vermesini de istedi.

Washington, Hamas'ın hasta ve yaşlı rehineleri serbest bırakmayı reddettiği için anlaşma sağlanamadığını iddia etti. Katar ise Gazzelilerin evlerine dönmesine izin vermeyen İsrail'i sorumlu tutuyor.

Biden, İsrail'in 1 Nİsan'da yardım konvoyuna yaptığı saldırının ardından gerçekleşen telefon görüşmesinde Netanyahu'ya acil ateşkes çağrısı yaptı. Amerikan Başkanı, ilk kez, ülkesinin İsrail'e desteğini, sivillerin korunması ve insani koşulların iyileştirilmesine bağladı.

saaa.jpg

Kasımdaki ateşkesten bu yana aralıklarla yapılan müzakerelerde bugüne kadar sonuç alınamadı.

Öte yandan, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısın 33 bin 137'ye, yaralı sayısı da 75 bin 815'e yükseldi.

dddddddddd.jpg

BM verilerine göre Gazze'de 2 milyon kişi açlık, hastalık ve İsrail bombardımanından korunmaya çalışıyor. Filistinli aileler, binaların enkazında kurdukları derme çatma çadırlarda zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

gpppp.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN