Görür görmez kazmaya başladılar: Topraktan çıkana kimse inanamadı! Tam 240 milyon yıllık keşif

Görür görmez kazmaya başladılar: Topraktan çıkana kimse inanamadı! Tam 240 milyon yıllık keşif

Bilim insanlarının yeni keşfi tüm dünyada yankı uyandırdı! Görür görmez kazmaya başladılar! Milyonlarca yıllık keşif bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Neredeyse eksiksiz çıktı! Topraktan çıkana kimse inanamadı, tam 240 milyon yıllık keşif...

Bilim insanları, 240 milyon yıl öncesine dayanan ve Triyas döneminden kalmış 5 metre uzunluğunda bir deniz sürüngeninin neredeyse eksiksiz fosilini keşfetti. Bu yaratığın olağanüstü uzun boynu, ona ‘ejderha’ lakabının takılmasına neden oldu. Çin ejderhasını andıran bu uzun boyunlu yaratığın detayları, yapılan yeni araştırmalarla ilk kez gün yüzüne çıkarıldı.

İLK DEFA TAM ANLAMIYLA GÖRÜLDÜ

resim-2024-02-26-140101675.png

2003 yılında tanımlanan Dinocephalosaurus orientalis adındaki bu tür, şimdiye kadar bulunan en bütün örnekleri sayesinde, uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından daha iyi anlaşıldı. İskoçya Ulusal Müzeleri'nden Dr. Nick Fraser, bu fosilin incelenmesiyle bilim insanlarının bu hayvanı ilk defa tam anlamıyla görebildiklerini belirtti. Fraser, hayvanın yüzgeç benzeri uzuvlara sahip olduğunu ve boynunun, vücudu ile kuyruğunun toplam uzunluğundan daha uzun olduğunu ifade etti.

32 AYRI OMURDAN OLUŞUYOR

Bu garip canlının 32 ayrı omurdan oluşan uzun, bükülebilir ve esnek boynu, ona su altındaki yarıklarda yiyecek arama konusunda avantaj sağlamış olabilir. Çin’in güneyindeki eski kireçtaşı yataklarında bulunan fosil, uzun boyunlu plesiosaurlarla yakın bir ilişkisi olmayan, kendine has bir tür.

Fraser, bu keşfin Triyas döneminin zengin ve tuhaf dünyasına yeni bir örnek eklediğini belirtiyor. Dinocephalosaurus orientalis’in uzun boynu, Orta Triyas döneminde yaşamış başka bir deniz sürüngenine, Tanystropheus hydroides’e benzerlik gösteriyor. Her iki sürüngen de benzer boyutlarda olmasına rağmen, Dinocephalosaurus çok daha fazla omura sahip, bu da ona daha yılanımsı bir görünüm kazandırıyor.

Bu heyecan verici keşif, Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh dergisinde yer alan bir makale ile bilim dünyasına duyuruldu. 240 milyon yıl öncesinden gelen bu 'ejderha', geçmişin sırlarını günümüze taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN