Hindistan, TRT World’ü "dezenformasyon" gerekçesiyle engelledi

Hindistan, TRT World’ü "dezenformasyon" gerekçesiyle engelledi

Hindistan, Pakistan’la yaşanan askeri çatışmalar sırasında "doğrulanmamış bilgi yaydığı" iddiasıyla TRT World ve Çin devlet medyasına ait sosyal medya hesaplarını engelledi.

Hindistan hükümeti, geçtiğimiz hafta Pakistan ile yaşanan askeri çatışmalar sürecinde "dezenformasyon yaydıkları" gerekçesiyle Türkiye ve Çin devlet medyasına ait sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirdi. Engellenen platformlar arasında ülkemizin uluslararası yayın kuruluşu TRT World, Çin resmi haber ajansı Xinhua ve Çin Komünist Partisi’ne bağlı Global Times bulunuyor.

"DOĞRULANMAMIŞ BİLGİLER" İDDİASI

Hindistanlı yetkililer, özellikle çatışmaların yoğunlaştığı 6-7 Mayıs tarihlerinde bu medya kuruluşlarının "doğrulanmamış bilgiler" paylaştığını ileri sürdü. TRT World’ün, Hindistan'ın Pakistan ve Pakistan kontrolündeki Keşmir'e yönelik hava operasyonlarına dair yanlış bilgiler aktardığı iddia edildi.

HİNDİSTAN, ÇİN MEDYASINI DA UYARDI

7 Mayıs’ta Hindistan’ın Pekin Büyükelçiliği, Çin kaynaklı haberlerde geçen "Pakistan’ın bir Hindistan savaş uçağını daha düşürdüğü" iddiasını yalanladı. Bu bilginin Global Times tarafından yayıldığı ve Xinhua’ya dayandırıldığı belirtildi. Büyükelçilik, X üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Böylesi dezenformasyon içeren haberleri paylaşmadan önce kaynaklarınızı doğrulamanızı ve bilgileri çapraz kontrol etmenizi öneririz."

Pakistan, çatışmalar süresince toplam beş Hindistan savaş uçağını düşürdüğünü öne sürdü. Hindistan ise tüm pilotlarının sağ salim geri döndüğünü açıkladı. Hindistan Basın Enformasyon Bürosu, sosyal medyada yayılan uçak düşürme görüntülerini “sahte” olarak nitelendirdi.

8 BİN HESAP HİNDİSTAN'IN HEDEFİNDE

Keşmir krizinin ardından Hindistan hükümeti, X platformundan Pakistan bağlantılı içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Yaklaşık 8 bin hesabın engellenmesini isteyen Hindistan, bu hesaplar arasında bağımsız Hint haber kuruluşları Maktoob Media, The Kashmiriyat, The Wire ve gazeteci Anuradha Bhasin’in hesaplarının da bulunduğunu belirtti.

Söz konusu sansür adımları, basın özgürlüğü savunucularının tepkisini çekti. Türkiye ve Çin devlet medyasının da bu listede olup olmadığı ise halen netlik kazanmadı.

Hindistan Bilgi ve Yayın Bakanlığı ile Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ise şimdiye kadar konuya dair resmi bir açıklama yapmadı.

TÜRKİYE VE ÇİN NEDEN HEDEFTE?

TRT World’ün hedef alınması, Ankara’nın Pakistan’la olan yakın ilişkisiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye, çatışmalar sırasında Hindistan’ın "provokatif adımlarını" ve "sivillere yönelik saldırılarını" kınamıştı. Çin ise Keşmir’in küçük bir bölümünü kontrol ediyor ve Pakistan’la “sarsılmaz dostluk” ilişkisi yürütüyor. Pekin ayrıca taraflara arabuluculuk teklif etmişti.

NE OLMUŞTU?

Çatışmalar 22 Nisan’da Hindistan kontrolündeki Keşmir’de gerçekleşen terör saldırısı sonucunda çoğunluğu turist 26 kişinin hayatını kaybetmesiyle başladı. Hindistan yönetimi, saldırının arkasında Pakistan’ın olduğunu öne sürerken; İslamabad bu iddiaları sert biçimde reddetti. Gerilimin artmasıyla birlikte iki ülke karşılıklı füze, İHA ve topçu saldırıları düzenledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN