İngiltere'de 'acil servis' kabusu: Her hafta yüzlerce hasta ölüyor

İngiltere'de 'acil servis' kabusu: Her hafta yüzlerce hasta ölüyor

İngiltere'de hastanelerde yaşanan 'acil servis' krizi nedeniyle bazı hastanelerde 'olağanüstü durum' ilan edildi. Hastaneler 'ölümcül bir durumunuz yoksa gelmeyin' duyurusu yaparken her hafta 300-500 hasta geç müdahale nedeniyle hayatını kaybediyor. Acil servislerde bekleme süresi 12 saati aşarken krizin sebebinin, yoğun iş gücü, kadro yetersizliği, Kovid ve grip salgınlarındaki artış olduğu düşünülüyor.

Koronavirüsle birlikte artışı durdurulamayan grip salgınıyla da mücadele eden İngiltere'de 'acil servis' krizi yaşanıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, acil tıp eğitimi ve hizmet standartlarını denetleyen bağımsız kuruluş Kraliyet Acil Tıp Koleji (Royal College of Emergency Medicine), Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS), acil servislerdeki bekleme süreleri bakımından, tarihinin en kötü kışını yaşadığını duyurdu. Son günlerde bazı hastanelerde "olağanüstü durum" ilan edildi. Bu, hastanenin, aşırı talep nedeniyle normal işleyişini sürdürememesi anlamına geliyor. Bazı başka hastaneler, hastalarına, "ölümcül bir durumları yoksa" acile gelmemelerini tavsiye etti.

BEKLEME SÜRELERİ 4 GÜNÜ BULUYOR

Kraliyet Acil Tıp Koleji Başkan Yardımcısı Dr Ian Higginson, hastaların acil servislerdeki bekleme sürelerinin "dehşet verici" olduğunu, 4 gün bekleyen bile duyduğunu söyledi.

Higginson, "Acil servisler gerçekten zor durumda ve bazıları şu anda tam bir kriz yaşıyor. Birçoklarında ise istediğimiz standartlarda bakım sağlayamıyoruz" diye konuştu.

Doktor Higginson, "Kalp krizi ya da inme yaşayan birine ambulans gelemiyorsa, bazı hastaların bundan zarar göreceği ve yaşamlarını yitirebilecekleri ortada. Ayrıca, zayıf, yaşlı ve en hassas durumdaki hastalara, koridorlara konan sedyelerde müdahale etmeye çalıştığımızda, onlara en iyi hizmeti veremeyeceğimiz de açık" dedi.

Politikacıları acil servisleri ve aile hekimliklerini ziyaret ederek sistemin yüz yüze olduğu problemleri birinci elden deneyimlemeye çağıran Higginson, sağlık çalışanlarının ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ancak bunun uzun vadeli bir sorun olduğunu ve sağlık sektörüne desteklemek için yatırım gerektiğini de söyledi.

'HER HAFTA 300-500 HASTA ÖLÜYOR'

Dr Boyle, Kovid nedeniyle geçtiğimiz yıllarda uygulanan kapatma önlemlerinin toplum genelinde bağışıklığın düşmesine yol açtığını ve bu yüzden hastaneye yatışların rekor düzeylere çıktığını anlattı:

Şu anda ölümlerde yaşanan artışlarla hastaneye yatış için bekleme sürelerinin uzunluğu arasında bir bağ var ve acil bakım ve müdahaledeki gecikmeler ve sorunlar yüzünden her hafta 300 ila 500 kişinin yaşamını yitirdiğini düşünüyoruz.

'SAĞLIK HİZMETLERİ CİDDİ BASKI ALTINDA'

Buna karşılık Birleşik Krallık'ta NHS yetkilisi Chris Hopson, ölümlerdeki yükselme konusunda "veriler iyice incelenmeden acele sonuca varmamak" gerektiğini söyledi.

Kasım ayı verilerine göre İngiltere'deki acil servislere başvuran 37 bin kişi hastaneye yatırılmak için 12 saatten fazla beklemek zorunda kaldı.

Oysa bir yıl önce aynı dönemde acil serviste 12 saatten fazla bekleyen hasta sayısı 10 bin civarındaydı.

Hopson, sağlık hizmetlerinin şu anda "ciddi bir baskı altında" olduğunu ve hastaların bu yüzden daha uzun süreler beklemek zorunda kalıyor olabileceğini kabul etti.

İngiltere NHS yetkilisi Hopson bunun bir çok farklı nedenden kaynaklandığını söylüyor ve bunları şöyle sıralıyor:

Son altı hafta içinde acil servislere başvuranların sayısında yüzde 18 artış olması, Kovid hastalarının sayısının bir kaç hafta öncesine göre birden iki misline çıkarak 9500'lere fırlaması, grip başvurularının sayısının bir ay öncesine göre 520'den 3750'lere çıkması, taburcu edilmesi gerekirken edilemeyen (sosyal bakım hizmetlerindeki eksiklikler nedeniyle) hastaların sayısının 12 bini bulması, nüfus artışı ve kötüleşen yaşam koşulları.

Hopson bu etkenlerin bir araya gelmesi sonucu, İngiltere'de toplam 100 bin olan hastane yatağı kapasitesinin 25 bininin grip, Kovid hastaları ile taburcu olması gerekirken edilemeyen hastalar tarafından işgal edildiğini söyledi.

Bütün bunlara ek olarak Kovid nedeniyle şu anda 9500 sağlık çalışanının hastalık izninde olduğunu da ekledi.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE 133 BİN KADRO AÇIĞI VAR

NHS'in içindeki bölgesel idareleri temsil eden yapılanmanın geçici başkanı Saffron Cordery de, sistemin şu anda karşı karşıya bulunduğu krizin, koronavirüs pandemisinin ilk dönemiyle aynı boyutlarda olduğunu söyledi.

Cordery de krizin, uzun ameliyat bekleme listeleri, yorgun iş gücü, aşırı kadro yetersizliği, yatırım ihtiyacı ve devam eden Kovid ve grip salgınlarının toplam etkisiyle oluştuğunu düşünüyor.

Saffron Cordery'ye göre şu anda Ulusal Sağlık Hizmetleri'nde 133 bin boş kadro yani büyük bir personel açığı var.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GREVLERİ DEVAM EDİYOR

Bu arada sağlık sektöründe ambulans personeli ve hemşirelerin ayrı ayrı toplum sözleşme anlaşmazlıkları neticesinde başlattıkları grevler bu ay da devam edecek.

O zamana kadar masaya işveren hükümet tarafından yeni teklif gelmezse Hemşireler 18 ve 19, ambulans çalışanları ise İngiltere'nin bazı bölgelerinde 11 ve 23 Ocak tarihlerinde grev yapacak.

Hükümet sağlık hizmetlerinin karşı karşıya olduğu zorlukları gördüğünü ve önümüzdeki iki yıl içerisinde sağlık ve sosyal hizmet sektörlerine 14,1 milyar sterlin ek fon ayırdığını, ayrıca hastanelerden sosyal hizmet yetersizliği nedeniyle taburcu edilemeyen hastaların işlemlerinin hızlandırılabilmesi için ekstra 500 milyon sterlin harcanacağını söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN