İran’da protestolar yeniden alevlendi: Binlerce kişi sokaklarda

Geçtiğimiz yıl 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından aylarca süren protestolar son haftalarda sakinleştikten sonra yeniden alevlendi. İran’ın birçok şehrinde meydana gelen son protestolardaki kalabalık, sosyal medyada paylaşılan videolarda görüldü.

İran geneline yayılan ateşli protestolar, son haftalarda durulmasının ardından ülkeyi yine sarstı. Başkent Tahran’la beraber birçok kentteki eylemler, geçen ay protestocular Mohammad Mehdi Karami ve Mohammad Hüseyni’nin infazının üzerinden 40 gün geçmesinden sonra başladı.

İran'ı kasıp kavuran protestolar, geçen eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin güvenlik güçleri tarafından tutuklandıktan sonra gözaltında öldürülmesiyle başladı. Videolar, başkent Tahran'ın yanı sıra Huzistan eyaletinin Kerec, İsfahan, Kazvin, Reşt, Arak, Meşhed, Senendec, Gurve ve İze şehirlerindeki gösterileri ortaya koydu.

‘SİVİL İTAATSİZLİKLER’ DEVAM EDİYOR

Aylardır ülke genelinde devam eden huzursuzluklar, devrimden sonra İran yönetimine karşı en büyük meydan okuma oldu. Ayrıca, protestolar infazlar veya baskılar nedeniyle son haftalarda hafiflemiş gibi görünse de sivil itaatsizlikler devam etti.

Her gece hükümet karşıtı sloganlar Tahran'da ve diğer şehirlerde yankılanıyor. Gençler geceleri yetkilileri kınayan duvar yazıları yazıyor, ana yollardaki hükümet yanlısı reklam panolarını ya da tabelaları yakıyorlar. Başı açık kadınlar, yetkililerin uyarılarına rağmen sokaklara, alışveriş merkezlerine, mağazalara ve restoranlara gidiyor.

BİNLERCE PROTESTOCU GÖZALTINDA

İnsan hakları aktivistleri, eylül ayından bu yana 71'i küçük olmak üzere 500'den fazla protestocunun öldürüldüğünü söylüyor. Yaklaşık 20 bin kişi gözaltına alınırken, yetkililere göre en az dört kişi idam edildi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir