İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Trump’ın Gazze’deki Filistinlileri yerinden ederek devralma önerisine ''’şiddetle ve açıkça''’ karşı çıktıklarını belirtti. İİT, Gazze’nin yeniden inşası için Mısır tarafından önerilen planı onayladı. Buna göre Gazze, orada yaşayan 2,1 milyon Filistinli kendi topraklarında kalmaya devam ederken onarılacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin dışişleri bakanları, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde olağanüstü toplandı. Üye ülkeler, ABD Başkanı Trump’ın Gazze’yi ele geçirme ve Filistinlileri sürme planına ''’şiddetle ve açıkça''’ karşı çıktı. Gazze’nin yeniden inşası için Mısır'ın 3 gün önce onayladığı plan, İİT tarafından da kabul edildi.
İİT, Kahire’de düzenlenen Arap Birliği zirvesinde onaylanan ve Gazze’de yaşayan 2,1 milyon Filistinlinin kendi topraklarında kalmalarını sağlamayı amaçlı planı desteklemek uluslararası topluma çağrı yaptı.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ
Trump’ın Gazze ile ilgili planlarını, etnik temizlik, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve insanlığa karşı bir suç olarak nitelendiren Teşkilat, ''Filistin halkını kendi topraklarından ayrılmaya zorlamayı amaçlayan aç bırakma ve yıkım politikalarını'' da kınadı.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
İsrail’in Filistin toprağının demografik yapısını değiştirmeye yönelik girişimlerine karşı çıkan İİT, İsrail ile Filistin arasındaki yıllardır süren çatışmanın ''iki devletli'' bir çözümle sona erebileceğini yönelik desteğini de sürdürdü.
SURİYE DE DAVET EDİLDİ
İTT toplantısına davet edilen Suriye, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından 13 yıl sonra üyeliğinin, yeniden kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Bu karar, Suriye'nin özgür ve adil bir devlet olarak bölgesel ve uluslararası topluluklara dönüşü için önemli bir adımdır’’ ifadesine yer verdiği açıklamasında, aynı zamanda Suriye'nin İİT'nin prensiplerine, işbirliği, adalet ve onur gibi değerlere bağlılığının teyit edildiğini belirtti.