İsrail ateşkesi bitirdi! Bebekleri öldürmeye devam

İsrail ateşkesi bitirdi! Bebekleri öldürmeye devam

İsrail, baskıyla kabul ettiği ateşkes biter bitmez Gazze’ye yine ölüm yağdırdı. Kentin tamamını ‘soykırım sahası’ ilan eden ordu daha önce güvenli denilen güneyi de bombaladı. Kamuoyu tepkilerini gözeterek haftalardır ateşkes mesajları veren ABD’nin ‘Kalıcı ateşkesi desteklemiyoruz’ çıkışıyla katliamların önünü açması ise vicdanları isyan ettirdi.

TÜM GAZZE SAVAŞ ALANI İLAN EDİLDİ BOMBA YAĞDI

Gazze’de bir haftadır devam eden insani aranın devam ettirilmesine dönük çabalar sürerken ateşkes koşullarının ihlal edildiğini ileri süren Tel Aviv saldırıları yeniden başlattı. İsrail ordusundan yapılan ‘Hamas’a yönelik savaş yeniden başladı’ açıklamasından sonra jetler Gazze Şeridi’ni bombaladı. Kentin güneyindeki en büyük yerleşim yeri Han Yunus’un da savaş alanı olduğu duyuruldu. Saldırılarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

NETANYAHU: GAZZE BİZE TEHDİT OLUŞTURAMAYACAK

Ateşkes sürecinde bile daha vahşi saldırı açıklamaları yapan Netanyahu “Gazze bir daha tehdit oluşturamayacak” dedi. Tel Aviv’in önündeki etkili güç olan ABD’nin tavrı ise tepki topladı. İnsani aranın uzatılması yönünde sinyal veren Washington en kritik aşamada tavır değiştirdi. Dışişleri Bakanı Blinken, operasyonların süreceğini anladıklarını kaybetti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Kirby kalıcı ateşkesi desteklemediklerini söyledi.

0212krt01a-tum.jpg

ATEŞKES BİTTİ SOYKIRIM BOMBARDIMANI BAŞLADI

Gazze’de bir haftalık ‘insani ara’nın bitmesiyle birlikte İsrail saldırılarını daha da kapsamlı hale getirerek başlattı. Daha önce güvenli olduğu belirtilen kentin güneyinin de savaş alanı olduğu ilan edildi. Havadan ve karadan bombardımanda ilk gün 100’den fazla can kaybı yaşandı. İsrail Başbakanı Netanyahu “Gazze’den İsrail’e dönük tehdit sona erene kadar savaş sürecek” dedi.

Ateşkesin sona ermesiyle İsrail yeniden saldırılara başladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in 7 günlük “insani ara”nın hemen ardından abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına tepki gösterdi. İsrail, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlatma sinyali vererek en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti. Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u da savaş alanı ilan eden İsrail Ordusu`ndan, “Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlık olarak, tahliye alanı haritası yayımlanıyor. Gazze`de yaşayanların tahliyesi için güvenli alanları gösteren bilgi sağlanıyor” açıklaması yapıldı.Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki halkımıza yönelik soykırım savaşını, Filistinli sivillerin sürekli hedef alınmasını ve evlerinin başlarına yıkılmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” denildi. İsrail ordusundan, “Hamas’ın ateşkesi ihlal edip topraklarımıza ateş açması sonrasında saldırılara yeniden başladık” açıklaması geldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 109’a yükseldiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in ablukasının sürdüğü Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılardaki kayıplara ilişkin açıklama yaptı. Kudra, İsrail’in Gazze’ye yönelik bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 109’a yükseldiğini ve yüzlerce yaralı olduğunu açıkladı.

kr1-gazze-4.jpg

‘İSRAİL ARABULUCULARIN ÖNERİLERİNİ REDDETTİ’

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Usame Hamdan bugün Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, “Geçici ateşkesin son yedi gününde İsrail, her gün tüm süreci baltalayacak şekilde hareket ediyordu” dedi ve ekledi:”Dün gece geçici ateşkesin uzatılması konusunu konuşuyorduk, arabulucuların önerdiği bazı seçenekler konusunda çok nettik; üç öneriyi kabul ettik ama bunların hepsi İsrailliler tarafından reddedildi. Arabulucuların tüm önerilerine olumlu bakıyoruz, ancak İsrail tarafı önerileri kabul etmiyor” dedi. İsrail devlet radyosuna konuşan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili, savaşın birkaç gün daha devam edeceğini bildirdi. Hamas’ın esir aldığı 10 kişinin serbest bırakılması halinde ateşkesin gündeme geleceğini belirten yetkili “Düşüneceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HAMAS DAHA FAZLA REHİNEYİ BIRAKMAYA YANAŞMADI’

İsrail Başbakanı Benyamin Netarnyahu, Hamas’ın daha fazla İsrailli rehineyi bırakmaya yanaşmadığını ve bunun da ateşkes koşullarını ihlal anlamına geldiğini savundu. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas’ın üzerinde uzlaşıldığı gibi tüm kadın rehineleri serbest bırakmadığını ve İsrail’e roket saldırıları düzenlediğini iddia etti. Sosyal medyada yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in amaçlarına ulaşmakta kararlı olduğu belirtilirken bu amaçlar “rehinelerin serbest bırakılması, Hamas’ın yok edilmesi ve Gazze’nin İsrail’de yaşayanlara asla bir daha tehdit oluşturmamasını sağlamak” diye sıralandı.

İSRAİL YEMEN’DE ASKERİ TESİS VURDU İDDİASI

Suudi el-Hadas televizyonunun haberine göre İsrail, Yemen’in Sana kentinde İran destekli Husi milislerine ait bir askeri tesisi vurdu. Suudi medyası patlamanın hava saldırısından kaynaklandığını bildirirken üst düzey bir Husi yetkilisi, patlamanın eski mühimmatların patlamasından kaynaklandığını iddia etti.

ABD: KALICI ATEŞKESİ DESTEKLEMEDİK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yaptığı 4. ziyaretinde, Gazze’de sivillerin korunmasıyla ilgili şu ana kadarki en net açıklamalarını yaptı. Blinken İsrail hükümetinden Gazze’de sivillerin daha fazla yerinden edilmemesini; okullar, hastaneler ve su tesisleri gibi kritik yerlere zarar verilmemesi istedi. Blinken, İsrail’in askeri operasyonlarına devam edeceğini anladığını, ancak Gazze’nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil ölümleri ve insanların yerinden edilmesinin Gazze’nin güneyinde de yaşanmaması gerektiğini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Gazze’de kalıcı bir ateşkesi desteklemediklerini ancak 7 günlük “insani ara”nın 8, 9, 10’a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini kaydetti.

İSRAİL ORDUSUNDAN MESCİD-I AKSA’DA YİNE ZULÜM

İsrail ordusu, işgal altındaki Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’da Filistinlilere getirdiği kısıtlamalarına devam ediyor. İsrail güçleri, cuma namazını kılmak için Vadi el-Cuz mahallesinde toplanan Filistinlilere müdahale etti. Kudüs`te İsrail askerleri cuma namazı öncesi namaz kılmak isteyenlere biber gazı ile müdahale etti. Olaylar sırasında 1 Filsitinli gözaltına alındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN